През изминалата 2022 г. тютюнопроизводителите бяха подпомогнати с de minimis, както и по временната мярка за преодоляване на последиците от войната в Украйна. Тази година фермерите също ще искат компенсации, посочи Цветан Филев, председател на НАТ-2010 пред Агри.БГ.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

"От опита, който имаме като браншова организация, говоря от името на председател на НАТ-2010, успокоителното за сектора е, че за момента работим с 12 по ред министър на земеделието в трети програмен период, откакто съществува браншовата организация. Този път това, което дава предимство на българските тютюнопроизводители е, че в преговорите за Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027, НАТ-2010 беше много активен участник в изграждането на Стратегическия план на България чрез работата си в ТРГ, която проведе над 20 заседания. И този път условията сме си ги ковали самите ние и сме си отвоювали да бъде променен референтния период в България.

Най-важното, което е постигнато по искане на браншовата организация, с подкрепата на Министерство на земеделието и на държавата като цяло е, че сме извоювали максимален пакет от средства, от който можем да започнем от настоящия програмен период и той е над 40 млн. евро, за които ще кандидатстваме през 2023 г.", обясни Филев.

Той припомни, че по примера на Преходната национална помощ за тютюн този пакет от средства ще намалява с 5% за следващите 5 години.

Цветан Филев: Но смятам, че бюджетът е много солиден и достатъчен, за да създаде равнопоставеност на сектор "Тютюн" на останалите браншове.

"Казвам го с уговорката, че може би това е единствената солидна финансова схема, която секторът може да получава на фона на липса на европейско финансиране, каквото получават останалите сектори. 

През 2022 г. за първи път тютюнопроизводителите получиха финансови средства по още две финансови схеми. Това е по схемата de minimis и извънредната помощ заради войната в Украйна.

Сега сме в преговори с Министерство на земеделието, за да се получат средства от пакета Украйна 2. Смятам, че е нормално и закономерно през първото полугодие от сегашната 2023 година тези средства да бъдат разпределени по сектори", обясни председателят на НАТ-2010.

Тютюнопроизводители, читатели на Агри.БГ, споделят за своите трудности и питат дали е възможно да бъде отпуснат и de minimis.

"Смятам, че е резонно да поискаме и такъв пакет още веднъж, още една година. В преговори сме и по този въпрос с МЗм. Всичко е въпрос на бюджет - дали се разполага с такива средства или трябва да бъдат набавени за сметка на други пераю", заключи Цветан Филев.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg