Преходна национална помощ (ПНП) за тютюн ще се прилага с нова референтна дата от тази година. Тази промяна ще се отрази и върху субсидията, която тютюнопроизводителите ще получат.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

За 2022 година средства получиха почти 39 000 тютюнопроизводители, които си разделяха 70 млн. лв. С новата референтна рамка 2016-2018 г. бюджетът по мярката, който намалява с 5% всяка година, ще се разпределя между по-малко стопани. За 2018 г. вписаните производители в Регистъра на тютюнопроизводителите са били 3 400 на брой.

Повече разяснения за мярката, както и тънкости по вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите, дава Цветан Филев - председател на НАТ-2010.

"Преходна национална помощ за тютюн е едно продължение на тази финансова схема, която тютюнопроизводителите получават вече 12 поредни години. За новия програмен период 2023-2027 г. тази национална схема също ще бъда такъв финансов инструмент. Новото в случая е, че с решение на ЕК, заложено в Стратегическия план на България, референтната стара рамка 2007-2009 г., се заменя с нова - 2016-2018 г. 

Това, което трябва да знаят българските тютюнопроизводители е, че те са един от малкото сектори, които ще имат възможност да посочат една от тези три години. Новата посочена година от тях ще бъде референтна до 2027 г.

Още по-важното нещо е, че от 2023 г., за да участват по тази схема, те трябва да бъдат “активни фермери”. Това може да се постигне по два различни начина. Първият е да се регистрират по Наредба 3, т.е да са регистрирани земеделски производители. Вторият е всяка година да се вписват в Регистър на тютюнопроизводители.

Много добре трябва да разберат българските тютюнопроизводителите, че това трябва да го правят 5 поредни години. Всяка година, в която смятат да подадат заявление за участие по схемата ПНП за тютюн, в тази година те трябва да бъдат и регистрирани в Регистъра за тютюнопроизводителите. Иначе няма да бъдат допуснати от системата за участие по схемата.

Стартира процеса на вписване в Регистър на тютюнопроизводителите за 2023 година. Всъщност българските тютюнопроизводители трябва да отидат три пъти до съответната Общинска служба по земеделие и да направят три много важни неща. Съгласно последните промени в Закона за подпомагане на земеделските производители се дава възможност всички не успели да се регистрират през периода 2016-2018 г., а имат необходимия набор от документи (реално са отглеждали тютюн), да го направят до 1 март 2023 г.

В момента това е вторият път, в който тютюнопроизводителите трябва да отидат до Общинската служба по земеделие. А от 1 март до 15 май, когато се стартира кампанията по подаване на заявления за участие по финансовите схеми, тютюнопроизводителите трябва да отидат и да подадат заявление за участие по схемата ПНП за тютюн, с новите условия", разясни Цветан Филев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg