След видеоконференция с участието на заместник-министри, генерални секретари и представители на организации гръцкото министерство на земеделието излезе с ясна позиция. Този Великден „оставаме вкъщи“ и „ядем сертифицирано гръцко агнешко и козе“, научаваме от сайта на земеделското министерство на Гърция.

Гърция обмисля спиране на износа на основни храни

Правителството прилага най-строгия контрол върху вносни агнета за последните години, така че призивът „останете вкъщи“ е придружен и от „ние ядем сертифицирано гръцко агнешко и козе“.

"В тази „тежка“ среда заради кризата с коронавируса държавата трябва да внедри цялостна система за контрол, която от тази година ще бъде новата „нормалност“ у нас с цел защита на националната икономика", каза след срещата заместник-министър Фотини Арабаци.

В края на март Министерството на финансите предостави на Министерството на земеделието 150 милиона евро, за да предостави пряка помощ на производителите в първичния сектор.

Тези милиони евро са първата стъпка, с която ще се укрепят секторите, засегнати от кризата с коронавируса.  

Освен това в подкрепа на първичния сектор се очаква повече гъвкавост от страна на Европейската комисия за използването на средства от Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР) и Оперативната програма за рибарство и мореплаване (EPALTH).

Овцевъд: Помощта за кланиците е подигравка към нас

Гръцките власти уточняват, че сумата от 150 милиона евро ще бъде насочена към засегнатите сектори, в съответствие с условията, определени от временните разпоредби на ЕС. Следователно максималните суми, които могат да бъдат отпуснати за земеделски и животновъдни ферми, възлизат на 100 000 евро, а за риболов - 120 000 евро.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разрешава се на фермите да колят и продават агнета на място

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Вижте кой може да получи de minimis за реализация на агнешко