Литва няма да допуска в полски фермери, които притежават земя със селскостопанско предназначение в балтийската република, заради коронавируса, съобщиха от аграрното министерство на страната, предаде БТА.

Проучване: Почти половината фермери страдат от извънредните мерки

Собствениците на земеделска земя се оказаха засегнати от забраните за преминаване на границата, които бяха въведени като мярка в борбата с коронавируса.

"Усилията на Литва в момента са насочени към борбата срещу разпространението на инфекцията, затова трябва да се избягва всеки риск, включително преминаването на хора през граница, която за периода на карантината е затворена", посочва в съобщение ръководителят на ведомството Андрюс Пальонис, цитиран от ТАСС.

Фермерски организации от Полша се обърнаха с молба към Литва да разреши на фермерите достъп до земите им, понеже имат неотложни сезонни мероприятия по стопанствата.

Литовски фермери са готови да извършат необходимите дейности във фермите на поляците, докато досъпът им до тях бъде възстановен, уверяват от литвийското аграрно ведомство.

Сезонни работници полетяха и за Великобритания

Междувременно Литва започва постепенно отслабване на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, заяви премиерът на страната Саулюс Сквернелис, цитиран от ДПА.

"Виждаме възможност за облекчаване на ограниченията в някои сфери на бизнеса и ще направим това незабавно", заяви Сквернелис.

Облекченията ще се отнасят за магазините със собствен вход и тези, в които може да се контролира притокът на клиентите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова заповед: Пазарите ще бъдат затворени само 3 дни - за празниците

Доволни ли сте от договорката между веригите и държавата?

Какво ни казахте: Засили се интересът към живот и работа на село