Извън кризата с работната ръка от чужбина, която на този етап намери някакво решение, Германия установи, че не всички сектори отчитат сериозни щети в условията на борба с разпространението на коронавируса. В момента производството на месо, мляко и зърно не е застрашено, пише изданието mdr.de.

Каква е готовността на животновъдите да дават говеда за клане?

Според работната група по селско стопанство в Централна Германия понастоящем няма икономически риск. Селскостопанските магазини и фермерските пазари процъфтяват през последните седмици.

Разбира се, експертите настояват за структурни промени в селското стопанство. Те казват, че кризата с коронавируса е показала слабостите на съвременното високоспециализирано интензивно земеделие с неговите монокултури. Те се оказаха твърде зависими от външни фактори. Широкодиверсифицираните стопанства са по-жизнеспособни и устойчиви при кризи.

Има проблем и със свръхпроизводството на храна в някои сектори. Кризата доведе до прекъсване на веригите на доставки както в износа, така и на вътрешния пазар. Последиците са свръхпредлагане на мляко и като резултат понижаване на цените.

Според експертите забраната на седмичните пазари, както в Саксония например, е проблем. Рискът от инфекция в затворените супермаркети е много по-голям, отколкото на пазарите на открито.

Министърът на земеделието Джулия Кьокнер призова германците да планират отрано своето пазаруване за Великден и да не се презапасяват. Ранното пазаруване при спазване на дистанция ще намали риска от инфекция и препълване на супермаркетите.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Надеждата дойде със сезонните работници

Преди броени дни германските фермери въздъхнаха с облекчение. Властите разрешиха достъп на сезонните работници от чужбина. Президентът на Асоциацията на южните земеделци Еберхард Хартелт сподели, че е бил много радостен, когато първите сезонни работници от Румъния са пристигнали на няколко летища в Германия, пише AgroXXI.

ДФЗ: Плащаме още 18 млн. лв. по мярка 10

"Щастливи сме, че успяхме да постигнем изключение от въведените ограничения за внос на работна ръка от чужбина", каза Хартелт от името на фермерската общност.

Германската индустрия за производство на плодове и винопроизводството зависят много от работниците от Югоизточна Европа. Поради това, когато пандемията провокира въвеждането на карантинни ограничения, пред земеделския сектор в страната имаше реална заплаха от тотален крах на сезона.

Спешна помощ за фермерите

На 23 март Федералният кабинет на Германия одобри спешна помощ за малки предприятия, самостоятелно заети лица, на свободна практика и земеделски производители в размер на до 50 милиарда евро.

Фермерите могат да получат еднократни плащания до 15 000 евро бързо и без бюрокрация, се съобщава на сайта на земеделското министерство на Германия.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще работят фермерските пазари в извънредното положение?

Позволява се употребата на отпадни води за напояване

НАЗ: Българските храни трябва да имат място на пазара