За да се ограничат последствията от пандемията в Румъния, страната издаде осмо военно постановление, което регламентира работата на фермерските пазари, информира rri.ro.

Фермерският пазар в София се завръща

Постановлението удължава периода на извънредно положение и регламентира различни въпроси, сред които и такива от значение за земеделския сектор. Разрешено е излизането от дома след 22:00 на хората, които се занимават с пчеларство. Във връзка с религиозните празници всички пазари със земеделска продукция остават отворени.

Фермерските пазари ще останат отворени за целия период на извънредната ситуация за земеделските производители, които представят сертификат като такива и спазват всички противоепидемични мерки.

В четвъртък, петък и събота е разрешено хората, които търгуват със земеделска продукция, да удължат работното си време в съответствие с потребностите на потребителите.

Министърът на вътрешните работи Марчел Вела призова румънците да спазват социална изолация и да проявят дисциплина, решителност и единство. Той напомни на сънародниците си зад граница да не се прибират, за да защитят своите близки.

Ето така се работи на Фермерски пазар Варна

С постановление №8 бе регламентирана и забраната за износ на редица продукти от Румъния – пшеница, ечемик, царевица, ориз, пшенично брашно и др.

Онлайн платформа за дребните производители на зеленчуци

От края на месец март земеделското министерство на Румъния предостави на дребните производители портал (www.rndr.ro/legume) за по-лесно реализиране на продукцията си в условията на пандемия. Фермерите трябва да въведат данни за наличните количества зеленчуци, за да улеснят диалога си с големите търговски вериги. Мярката има за цел да определи най-добрите начини за прибиране на стоките директно от производителите, информира madr.ro.

"Тази платформа е за подпомагане на земеделските производители в зеленчуковия сектор, които през този период трябва да продължат да работят в оранжериите и на полето. Ето защо за нас бе важно да ги подкрепим в диалога с големите търговски вериги", каза министър Адриан Орос.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Временно затварят пазари на производители