Цветомир Нечев е актьор по професия, но фермер по призвание. Още през 2008 г., когато кариерата му среща застой, той решава да се занимава със земеделие. Стартира с 2 дка зеленчукови култури, а днес неговото стопанство наброява 24 дка орехи, 110 дка шипки и 16 дка арония.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

“Всички култури гледам биологично, като планирам и иновативно засаждане и отглеждане на 100 дка вишни, както и създаване на преработвателно предприятие. Биологичният отпадък от преработвателните процеси предстои да бъде използван за производство на топло- и електроенергия”, обясни фермерът, по време на Третия национален форум на младите фермери, на който Агри.БГ бе медиен партньор и част от експертното жури.

В стопанството си Цветомир използва високотехнологична специализирана техника и през 2015 г. печели отличие за принос в механизацията на земеделието за малки стопанства.

“Тогава купих комбайн за шипки по мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”. По това време всеки ми казваше “Ти виждал ли си шипка?! Как ще я береш с комбайн?!”. Обаче стана. Тогава получих признанието за иновативна техника. След това пък с един приятел създадохме сдружение “Иновативни български овощни сортове“ и кандидатствахме по 16.1 Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“. Убедихме института в Кюстендил за тази иновация, с която кандидатстваме. А тя е техни иновативни сортове да ги разпространим и да подпомогнем развитието в различни краища на страната”, обясни още Цветомир.

Сега пък идеята му е да кандидатства и по мярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

“Проектът ще бъде за малко предприятие, в което да преработвам моята продукция от арония, шипка и орехи. Имам една иновативна идея - парата, която се изпарява при сушенето на аронията и шипката да се дестилира и да я продавам  като витаминна вода.

Искам да правя масло от шипка, олио от орех, брашно от шипка, брашно от арония. Както и сокове от арония, вишна и шипка. Това е една витаминна бомба”, каза още фермерът.

Цветомир Нечев участва и в проект за разработване на приложение от типа на онлайн кооператив, чрез което крайните потребители могат да се включат в процеса на преработка и доставка на продукцията. Цветомир и неговия проект бяха класирани на второ място по време на Третия национален форум на младите фермери, който се проведе в Пловдив.