Данните на земеделското министерство за 300 кг/дка среден добив от първия прибран слънчоглед се разминават с резултатите, които фермери споделят пред Агри.БГ. Земеделците далеч не са толкова обнадеждени от добивите на пролетната култура.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Заради горещините жътвите на слънчогледа вече започнаха спорадично. Според аграрното ведомство у нас към 5 август са добити 720 тона от маслодайната култура, като дори се отчита почти стопроцентов ръст в средния добив на годишна база.

Зърнопроизводители споделят обаче, че реалността е различна – добивите са по-ниски, а ранната жътва на слънчогледа „не е от хубаво”. 

„Първите впечатления от жътвата са, че сушата и жегата очаквано се отразиха на добивите. Липсата на влага, от една страна, и на напояване, от друга, остават проблемна тема номер едно, които водят до ниски резултати от жътвата на пролетниците, коментира Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Въпреки че някои стопани са прибрали средно по 300 кг/дка, средните добиви са по-скоро 200 кг/дка, подчертава представителят на сектора. 

Цветан Берберов: За да започнем жътва на слънчогледа преди 15 август, това означава, че той практически е прегорял преждевременно.

По думите му тогава едниственото, което остава на фермера, е да прибере реколтата каквато е максимално бързо.

Слънчоглед се прибира и в Ямболско. Зърнопроизводители от района също се оплакаха от липса на влага в почвата, пареща жега и сух, горещ вятър. Дори при силните растения, които зреят и още не се жънат, дефицитът на влага ще доведе до по-слаба реколта, опасяват се стопаните.

Първите добиви от маслодаен слънчоглед тази година в Пазарджишко са от 150 до 200 кг/дка, заявява зърнопроизводителят Иван Кабуров. „Тук не е валял дъжд със стопанско значение от месец май. Отделно при нас почвите са отцедливи и се сее рано, жътвата в слабите почви също започва по-рано и добивът е не повече от 100-150 кг/дка”, обяснява земеделецът.

По думите му 200-250 кг/дка в региона се очакват от най-добрите влагозапасени места, но там слънчогледът още не е готов за прибиране.

„Аз жънах преди пет дни и изкарах по 150 кг/дка. Продадох го на 0,80 лв./кг, при условие че ако цената се вдигне, ще ми се доплати. Мисля, че направих максимално доброто на този етап. В момента търговците отново се опитват да спекулират. Който има склад, нека да задържи продукцията", съветва Кабуров.