Лошите климатични условия, заедно с поскъпването на горивата и фуражите, растящите разходи на животновъдите, наред със сушата, са само част от предпоставките за искане на компенсации. Оказва се обаче, че земеделското министерство вече е изчерпало бюджета по минималната държавна помощ de minimis още в началото на годината. Търсят се алтернативи.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

“Чувам от различни фермери, че очакват получаването на de minimis, който по принцип вземат през месец август. Както обаче знаете, в началото на годината животновъдите получиха близо 22 млн. лв, с което лимитът за de minimis за България беше изчерпан. Нямам представа обаче защо предходния земеделски министър така е решил и е разходил целият ресурс. Може би и с оглед на тежката зима”, коментира ексклузивно пред Агри.БГ заместник министър Крум Неделков.

Той припомни и че по европейски регламент веднъж изчерпана, сумата за минималната помощ не може да бъде надвишавана в рамките на годината или за 3-годишния период като цяло.

“Тъй като винаги тези средства се дават наведнъж, понеже сумата не е голяма, затова регламентът ни ограничава да харчим повече в рамките на една и съща година. Националният таван по помощта, който за страната е определен в размер на близо 124 млн.лв. за три данъчни години, е изчерпан. Предстои обаче нова нотификация, в който период евентуално очакваме и малко повече средства”, уточни Неделков.

Той припомни, че минималната държавна помощ de minimis е обвързана с процент от брутния вътрешен продукт на страната ни и увери, че експертите в земеделското министерство вече са подготвили документите за новата нотификация.

Търсят се алтернативи.


“Абсолютно съгласен съм, че животновъдите трябва да бъде компенсирани. Разбирам и тежката ситуация, в която се намират. Затова и търсим алтернативни методи за подпомагането на сектора. От страна на земеделското министерство, нашата идея, е да се опитаме да намерим ресурс по Ковид мерките. Според нас това е възможността за финансиране”, каза още заместник министъра с ресор “Животновъдство”.

Всъщност ресорното ведомство вече поиска актуализация на бюджета със 170 млн. лева, но такава беше отказа от Министерския съвет.

“Народното събрание е мястото, където евентуално ще се актуализира бюджета и ще се разпределят пари за различните сектори, включително и за земеделие, в частност и за животновъдство. Всичко на този етап зависи от парламента. Ние сме направили каквото можем и ще продължаваме да го правим”, заключи Крум Неделков.

Ред е на бранша да поиска изпълнение на предизборните обещания, дадени от народните представители. В понеделник, 16 август, браншови асоциации от всички сектори ще се срещнат със служебния премиер Стефан Янев. Темите са ясни - Планът за възстановяване и устойчивост, спешна актуализация на бюджета на земеделското министерство и незабавна нотификация на мярка COVID-19 за всички сектори.

Агри.БГ продължава да следи темата.