Министерство на земеделието и храните публикува за повторно обществено обсъждане една от най-атрактивните процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Агровизионери: Как здравата почва ще направи фермерите по-печеливши?

До 24.08.2023 г. ще продължи общественото обсъждане на правилата за финансиране на земеделска техника и оборудване за земеделските стопани. Бюджетът по процедурата Инвестиции в технологична и екологична модернизация, който е безвъзмездна финансова помощ, възлиза на 318 млн. лв., а максималният размер на разходите за един проект е в размер на 1 млн. лв.

Подпомагането по процедурата е насочен главно към купуване на земеделска техника и оборудване, като например трактори, комбаи ни, товарачи, култиватори, продълбочители и брани за частични обработки на почвата, сеялки за директна и прецизна сеитба, торовнасящи машини за прецизно торене, пръскачки за прецизно внасяне на препарати за растителна защита, косачки, адаптери, приспособления и стрипер хедери, мулчираща техника(сечки, ножов валяк, шредери, мулчери и други), балопреси,дронове, GPS системи и друга техника,машини и оборудване.

Земеделските стопани ще могат да кандидастват за финансиране чрез представянето на една оферта, която ще се използва за формиране на бюджета по проекта. Избора на изпълнител ще се извършва по – познатия до момента начин, но след подаване на проекта. След сключване на договора за финансиране, земеделските стопани трябва да представят пред Държавен фонд “Земеделие” оферти и договор с избрания оферент.

В процедурата се определят пределни цени за част от земеделската техника за 1 к.с.:

Трактори - 2 491,37 лв./к.с.;

Зърнокомбайни 2 555,07 лв./к.с.;

Силажокомбайни - 1 883,59 лв./к.с.;

Самоходни товарачи (челни и телескопични) - 2 672,22 лв./к.с.;

Самоходни пръскачки - 3 193,18 лв./к.с.

12 месеца от сключване на договор с ДФЗ, като земеделските стопани ще могат да започнат с изпълнението на проекта веднага след неговото подаване.

Всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и коментари по процедурата.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg