До дни ще приключи сеитбата на пшеница в Добричка област. Това съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Опасност: Ще бъде ли разорана отново рапицата в Добруджа?

Към момента земеделските стопани са заложили почти 850 000 дка с пшеница, близо 25 000 дка с ечемик и малко тритикале. Най-много площи с жито са засети в община Добричка, с добри темпове върви сеитбата и в общините Балчик и Каварна. 

Обичайно в Добруджа се залагат около и над 1 млн.200 хил.дка с пшеница. Очаква се през тази есен площите да достигнат същите размери. Около 42-44 % от обработваемите земи в Добричка област се заемат от зърнено-житни култури.

Сеитбата започна малко по-късно заради топлото и сухо време, което не позволи навременна подготовка на полетата. Производителите очакваха дъжд, който да помогне на по-качествените обработки и да даде нужната влага на семената.

В отделни стопанства с планирани по-големи площи с есенни култури сеитбата започна при топло време. Това „позволи” на житните мухи да нападнат по-ранните посеви с пшеница.  

През последните 3 години сеитбената кампания преминава при сухи условия в Добричка област. Условията са тежки – залагането на новата реколта става след продължителни летни засушавания с високи температури. В същото време вече няколко поредни зими минават без снежна покривка, която да гарантира почвени запаси от влага. 

Сушата е една от причините през лятото на 2020 г. стопаните от Добруджа да ожънат средно по 178 кг/дка от общо 1 млн. 245 хил.дка с пшеница.