Европейските цените на млякото в цяла Европа спадат заради твърде високото производство, съобщава Agri.eu
 
В Италия цената на млякото беше на ниво от 41 и 42 евроцента на литър до август. През септември тя започна да намалява и сега е на нива от 37-39 цента. 
 
Във Франция цената се понижава с 10 цента в рамките на 3 месеца, като сега е между 31 и 34 цента на литър. Очаква се през януари цената да спадне до 28 - 30 евроцента за литър. 
[news]

В Германия цените спаднаха от 40 цента до 35-37 цента в момента. Някои мандрите вече обявиха за намаляване на цените до 32 цента на литър за ноември и декември. 
 
В Холандия цените сега са на ниво от 35 цента за литър, което е далеч от това да се покрият разходите на производителите. 
 
Ирландските фермери в момента получават 33 цента за литър мляко, което е с 6 цента по-малко в сравение с август. 
 
Тенденциите за спад в цените на млякото в Дания също притесняват фермерите. В момента те получават 33-34 цента на литър и съществуват опасения, че цената може да се понижат до 25 цента на литър и в бъдеще.
 
Както Фермер.БГ писа изкупните цени на суровото мляко падат ежедневно и в България. Дори  големите млекопроизводители получават от мандрите под 65 ст/литър краве мляко. В северна България цените падат дори под 50 ст/литър. По-малките ферми масово продават на цени под 60 ст./литър, като очакванията на животновъдите са цените да продължат да падат. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!