Цената на слънчогледа от новата реколта вече гони цена от 950-970 лв./тон без ДДС показва справка на Фермер.БГ при зърнопроизводители и водещи търговци на зърно у нас. През следващата седмица започва товарене на няколко кораба за износ на български слънчоглед, което се очаква да раздвижи още повече търговията и изкупуването на черното зърно.

 

През тази седмица сделки с маслодаен слънчоглед ( около 45% масленост ) се сключват на ценови нива от 850-860 лв./тон за региона на Шумен и Разград; 890-920 лв./тон за региона на Варна и Силистра; 900-930 лв./тон за региона на Бургас, Ямбол и Хасково; 900-910 лв./тон в региона на Добрич. Най-ниски са изкупните цени на слънчогледа в Ловешко, където сделки има на нива около 800-840 лв.тон без ДДС.

 

Добивите от слънчоглед за различните региони на страната тази година варират от 100 до 250 кг.дка., заяви пред Фермер.БГ, Наталия Тодорова, Изп.директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ).

 

Според нея със сигурност тази година у нас ще има намаление на добивите, като прогнозите на НАЗ са спадът да е с около 30% спрямо миналата година.  Все още конкретни числа обаче няма, тъй като жътвата е в ход на около 50%. "В България цените на зърното се ръководят от движението на международните пазари, това е борсова стока, следователно зависи от много фактори накъде ще се развие цената на слънчогледа - от потреблението, от произведените количества, от климатичните промени.", заяви още Наталия Тодорова.

 

"Традиционно България е силен производител на слъчноглед, в миналото сме били на 2-о място по износ в Европа. По последни данни в Световен мащаб, България се нарежда на 24-о място по производство на пшеница", заяви още Изпълнителния директор на НАЗ.
 

 

жътва на слънчоглед в Добруджа, близо до Балчик, 29-и Август 2012

жътва слънчоглед

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!