Цените в Австралия и САЩ остават стабилно високи, но през последните седмици цената на добитъка в Южна Америка е по-малко стабилна, информира Meatinfo.

ЕС и САЩ ще обсъдят въпросите за износ на говеждо

Австралия

Австралийските цени на едрия рогат добитък остават променливи, макар сухото време да оказва натиск върху пазара. Индикаторът за средна национална цена на добитъка във вторник се спря на отметката 289 австралийски цента/кг* (3.49 лв.) живо тегло, което е с 27 цента/кг по-високо от нивото миналата година.

Месокомбинатите повишават цените в съответствие с устойчивото търсене на продукция, предназначена за ключови експортни пазари. През септември националният показател за средна цена се покачи до 502,42 цента/кг (6.07 лв.) кланично тегло за месец, което е с до 9 цента/кг повече, отколкото през август. За първи път превишава отметката от 500 цента/кг през тази календарна година.

САЩ

Пазарите за едър рогат добитък в САЩ се характеризират с устойчиви цени през цялото лято поради високото вътрешно и международно търсене. В частност се наблюдава рязък ръст на износа, поради което цените на американския добитък продължават да остават на по-високо ниво от миналата година.

През последните месеци продажбите на хранителни продукти рязко се увеличиха, което е свързано с ръста на икономиката на САЩ в съчетание с ниско ниво на безработицата и по-ниски данъци, укрепващи сектора за обществено хранене.

Търсенето остава решаващ фактор за ръст на цените на говеждото/едрия рогат добивът в близко време.

Южна Америка

През последните месеци пазарите не едър рогат добитък в Южна Америка останаха стабилни.

Бразилските цени на едрия рогат добитък показаха скромен ръст, тъй като ключови щати-износители доставиха зад граница повече говеждо месо, за да отговарят на растящото чуждестранно търсене. По-нататъшно намаляване на доставките би могло да повиши цените.

През септември цените на теленцата в Сао Пауло възлизаха средно на 207 цента/кг (2.50 лв.) живо тегло, което е с 8% повече, отколкото година по-рано.



Устойчивият ръст на цените на добитъка в Уругвай, който се наблюдава от началото на година, приключи. Цените се стабилизираха в началото на септември и оттогава започнаха да се понижават. Доставките в Уругвай изглеждат смесени, като сухото време, както и преди това, ограничава доставките на готов едър рогат добитък в северните райони на страната, а в южните райони се наблюдава подем.

Очаква се цените да продължат да се понижават поради сезонния прираст на предлагането.

Аржентинските цени на едрия рогат добитък, с оглед колебанията на валутните курсове, рязко се понижиха, което бе подкрепено от силното обезценяване на песото.

Икономическите сътресения се отразиха върху всички икономически сектори, включително пазара на добитък.

В същото време износът на аржентинско говеждо месо може да спечели от обезцененото песо, въпреки неотдавнашното възстановяване на данъците за износ в рамките на новите икономически мерки, въведени за задържане на ръста на инфлацията.


*100 австралийски цента са равни на 121 стотинки или 1,21 лв.