Търсенето и събиране на трюфели не трябва да е в сивия сектор, редом до дейности като пране на пари, разпространение на наркотици и други престъпни деяния. За това са категорични двете най-големи сдружения на търсачи на трюфели "Национална федерация на ловците на трюфели в България" и "Национален съюз на българските ловци на трюфели", научи Агри.БГ.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

“Тази дейност изхранва над 30 000 семейства и генерира в България годишно стотици милиони приходи в националната икономика. Затова не е справедливо тя да остане отново в сивия сектор”, коментира за Агри.БГ председателят на Национална федерация на ловците на трюфели в България - Светлозар Сидеров.

Двете сдружения подкрепят инициативата на някои политически партии за повторното внасяне на законопроекта за добива, култивирането и търговия с трюфели.

Ловци на трюфели: Искаме секторът да излезе на светло

“От наша страна заявяваме готовност за активно участие в обсъждането на такъв закон, с цел бранша ни да се запази и развие като дълготрайна стопанска дейност”, обясни Сидеров.

По думите му с дейността по търсене и събиране на трюфели в България са заети близо 30 000 души - целогодишно и сезонно. Това са главно хора от райони с трайна безработица. От 2016 г насам има няколко опита дейността да се легализира и регулира главно с цел опазване на находищата на диворастящи трюфели, които поради липсата на регламент се експлоатират неприродосъобразно - с гребла и лопати. 

“Често тези дейности и групи  са подпомагани от недобросъвестни изкупвачи. Нуждата от въвеждане на правила за добив, търсене, сезонен календар, правила за култивиране и търговия, е крещяща, но и закъсняла с години. Тези няколко опита за регламентиране досега бяха умишлено саботирани от зависими лица, желаещи по ред причини да останат невидими за държавата”, заключи Светлозар Сидеров.