Oт 23 до 25 януари три винарни от Ямболския край ще представят своите вина в три местни ресторанта. Инициативата е под мотото „Дни на местните вина в Ямбол“ и ще се проведе за първи път. 

Още по темата: Пътни знаци ще указват дестинациите на винопроизводство в страната

Нейната цел е да се даде видимост на местните вина и винопроизводители в сезона, в който тази напитка е най-популярна и търсена, обясняват организаторите от местната неправителствена организация „Ямбол – вкус и традиции“.

Представените в събитието винарни ще предложат бели и червени вена, както и розѐ. Всяка винена дегустация ще бъде водена от винен специалист, а по време на вечерите ще се прави демонстрация по декантиране на вино. 

„За нас е много важно да се получи взаимовръзка между хората, които обичат виното. Те да бъдат запознати какво се произвежда в нашия регион и да им представим висококачествен продукт“, каза винопроизводителят Георги Чалъков.

Данните за 2023 г. сочат, че площите, засадени с винени лозя в Ямболска област, са над 36 000 дка. Произведени са над 5 млн. литра вино. За съжаление, през последните десет години почти без прекъсване има спад в производството на вино в национален мащаб. Същевременно обаче в търговските вериги се предлагат доста вина от други държави и далечни континенти.

„Това показва, че българинът търси качество и разнообразие, но и че в същото време има ниша за местните производители. По-добрата видимост на местните български вина означава по-високи доходи за местната икономика. Не трябва да подценяваме силата на местния потребител и пазар“, коментира Георги Събев, бивш заместник-министър на земеделието, който уважи старта на инициативата в Ямбол. 

Трите ямболски винарни, които ще вземат участие, са „Вила Меден“, „Лозенец“ и „Балар“. Те ще представят своите вина в местните ресторанти „КелнерЪ“, „По ноти“ и „Боровец“. Допълнителна информация може да получите на телефон 088 424 69 51.