Тази година традиционният „Ден на фермера в Садово“ е планиран за 27 май от 10:00 часа, съобщават организаторите от Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“. Вижте цялата програма тук.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

След официалното откриване гостите ще могат да посетят демонстративно поле, на което селекционерите ще представят 24 сорта пшеница, ечемик, твърда пшеница, тритикале, ръж, овес и зимен грах, от които Институтът прави семепроизводство.

Фермерите ще могат да видят и алтернативни култури като бурчак, фацелия, лен, просо, лимец и други. Ще бъдат представени демонстративни опити при пшеница, царевица и слънчоглед за изпитване на биопродукти.

За първа година ще бъдат показани най-новите сортове пшеница – Надита, Сашец и Блан. Програмата включва още пръскане на посеви с дрон и коментар на учените за интелигентното растениевъдство.

2022 година е по-особена за Института, който чества 140 години от организирането на аграрна наука в България, 120 години от откриването на Държавна земеделска опитна станция в Садово, 120 години от рождението на акад. Павел Попов и 45 години от прерастването на опитната станция в Институт с национално значение.