Топи ли се интереса към българските биопродукти, противно на всякакви световни тендеции, за все по-голяма консумация на чисти храни? 
 
 
“Българска асоциация „Биопродукти“ участва за поредна година в специализираното изложение Interfood&Drink, което се проведе в Интер Експо Център – София. По време на събитието проведохме и биосеминар с експерти и земеделци. Впечатление обаче направи, че нито един представител на която и да е верига не присъства на събитието. Защо? Можем само да гадаем”, коментира за Фермер.БГ Милен Стоянов от БАБ.
 
На форума присъстваха представители на ресорното ведомство и на Държавен фонд “Земеделие”.
 
На семинара дискутираха и темата за увеличаването на минималния осигурителен праг на земеделските стопани, както и стратегическия план за развитието на биоземеделието в България.
 
По време на форума БАБ отново повтори официалната си позиция за осигурителния праг, а именно, че шокът с осигуровките ще увеличи сивия сектор. От БАБ настояват да се преосмисли повишението на минималния осигурителен доход с 60% за земеделските стопани. Апелът е прагът да остане същият, като през 2018 г. или да претърпи незначително увеличение, за да не предизвика обратен ефект и вместо увеличение на приходите за осигуровки, те да намалеят заради посивяване на сектора.
 
Въпреки провокативната тема на форума: “Мястото на биопродуктите на българския пазар”, значението и мястото на родните биопродукти остава неясно.