Още през първата половина на Януари се забелязва активно търсене, но вече и предлагане на земеделска земя за покупко-продажба, сочи проучване на Agri.bg.

Ще я бъде ли мечтата на фермерите - субсидии без данъци

Ако през Декември 2021 година офертите на купувачите бяха повече, сега и стопани все по-активно предлагат имотите си на цени, които варират от 2800 до 3000 лева за декар.

„С оглед инфлацията не мисля, че цените на земята са високи. Въпросът е доколко местните фирми могат да си позволят да купуват на тези нива. Сделки според мен засега сключват големите „риби“ в бранша и това си е така от доста време“, коментира Тодор Димитров, който е  собственик на наследствени земи и често се интересува от пазара.

Засега обаче не смята да продава. Сключил е договор за аренда и получава рента, която принципно е малко, но това го устройва повече, отколкото да продава.

„Земята, която имам е от дядо ми. Поделихме си я поравно със сестра ми, защото тя искаше да продава, а аз – не. Мисля, че аз съм взел по-правилното решение. Да, не мога да я обработвам аз, защото професията ми е друга, а и съм твърде ангажиран, но намерих вариант да не пустее. Мило ми е да я продам, а и знае ли човек какви времена ще дойдат. Тя, земята, не ми иска нито да я храня, нито да я поя“, емоционално разсъждава Тодор.

Според него земята в региона тепърва ще поскъпва, защото по-големите масиви вече са изкупени, а търсещите сделки със земеделски имоти не само не намаляват, а и се увеличават.