Всички земеделци сме вперили поглед в актуализацията на бюджета, казва в писмо до редакцията на Агри.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков. В становището на асоциацията се заявява позиция, че секторът се нуждае спешно от допълнителни средства, за да посрещне есента.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

НАК е сред поканените от председателя на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски на среща на 24 август. „Ще дискутираме актуални теми и проблеми в земеделието, новата ОСП, очаквания от бранша и продоволственото обезпечаване на страната”, информира Джиков. По думите му земеделието е потърпевшо от няколко фактора този сезон, които застрашават оцеляването на редица фермери от различни производства.

„Задаващата се нова сериозна вълна на ковид пандемията с всичките икономически и социални последици, небивалата суша и екстремно високите температури, продължили почти два месеца, които компрометираха силно есенните култури, късните плодове и зеленчуци, както и затрудниха и оскъпиха много изхранването на животните, което също поражда допълнителни икономически и социални трусове”, изрежда браншовият представител. 

Тодор Джиков: По отношението на едно правителство към земеделието и земеделците в България, може да съдим за истинските му намерения относно просперитета на българите и държавата ни.

Въпросът ще влезе ли земеделието в евентуална актуализация на бюджета и каква сума ще бъде заложена, бе повдигнат на срещата на браншовици с представители на служебния кабинет. Стана ясно, че инструментите за държавна помощ са изчерпани и е нужно гласуването на нови средства от парламента. „Обещаха да се посочи една сума, която да се обсъди с министъра на финансите и да се предостави за актуализация. Впоследствие, в рамките на един месец, да се види с каква сума биха могли да се компенсират земеделците”, сподели тогава председателят на НАК.

Интересно какво е поискало ръководството на земеделското министерство. Интересно е какво е гласувал министърът в Министерския съвет и как ще се актуализира от партиите в парламента”, коментира още Джиков.

Позицията му е, че браншът и ръководството на аграрното министерство са длъжни заедно да положат максимум усилия в тази посока „без значение кой от коя страна на барикадата е”. „Асфалта, Хемус и язовирите могат да почакат още 6-7 месеца. И без това иде зима. Идва зима и за земеделците, тя е много по-страшна”, казва за финал Тодор Джиков.