В българското земеделие трябва революция, а не еволюция. Или отново както в предходния програмен период ще си останем само с добрите намерения и желание да се промени нещо. Така читател на Агри.БГ коментира първите преговори за бъдещ кабинет на тема „Земеделие“ на 24 ноември.

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

Уж за добро, срещата се излъчваше онлайн в реално време. Търсеше се прозрачност, а фермерите съзряха популизъм. Дали за пред камерите или партийните представители още опипваха почвата, но цареше мир и разбирателство. Добрият тон между тях обаче отприщи бурни реакции, цветущи сравнения и дори хапливи намеци сред браншовите представители.

Не можехме да насмогнем на коментарите под публикации на Агри.БГ и постове във Фейсбук, а там имаше от всичко по много. БАБХ беше пратена на Луната, за да се види, че и там трудно ще работи. Зърнопроизводители се обявиха за златната кокошка на земеделието. Назначаваха се пресаташета, други намекваха, че се знаят що за стока са още от втори клас.

Четохме между редовете. Навързвахме кой с кого не може да мели на една маса, кой (не) бил специалист, кой (не) е хващал мотика или доил крава. Защо на срещата между политическите сили имало само един браншови представител? В качеството си на какъв? А какво ли би станало, ако бяха отворили вратата на всички сектори? Може би срещата щеше да завърши с коментара: Кирил Петков напусна стаята…

Разбира се, не липсват и мнения, че срещата не беше експертна, а заявка за това, коя партия какви интереси има. 

„И не ми казвайте, че не става въпрос за преразпределяне на влияние. БСП искат горите, иначе защо ще изпращаш толкова горски?! Зелените ще щурмуват за пореден път пари за НПО-та. ПП още не знаят, но кражбата на пари от европейския данъкоплатец през субсидии е трудно изпълнимо и на колкото и да искат да нацепят МЗХГ, няма да се получи. ИТН искат министерското кресло, но няма и кой друг да седне, като гледам експертите. Бурни аплодисменти за популизъм и неизпълними заигравания“, коментира наш читател.

Сигурно страстите нямаше да се разгорещят чак толкова много, ако не беше намесен таванът на директните плащания. Тук картинката е най-пъстра, позициите – най-крайни, противопоставянето на сектори – най-явно. Като стане дума за пари, ножът опира до кокала, казват някои.

Иначе другото си го знаем и едва ли има две мнения по въпроса – облекчаване на административното бреме, изкореняване на корупцията, прозрачност в работата на МЗХГ и нейните структури, достъп до пазари на малките и средните производители, поземлени отношения, съживяване на напояването, улесняване на водоползването.

По-спорните теми са относно излизането на БАБХ и сектор „Гори“ от шапката на земеделското министерство. Вероятно те са били обсъждани отново на втората среща за коалиционни преговори в сектора на 29 ноември. Но няма как да знаем, защото този път те бяха при затворени врати. Може би за добро, че иначе пак трябваше да търсим истината на Луната…