Комисията на по международна търговия на Европейския парламент (INTA) подкрепи без промени предложението на Европейската комисия за удължаване на безмитната търговия с Украйна с още една година. 

„За съжаление, с гласуването си Комисията по международна търговия на Европарламентът подкрепи проекта на ЕК на Регламент за временни мерки за либерализацията на търговията с украински продукти, което не е в интерес на българските земеделски производители“, коментира изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова в социалните мрежи. 

Повече от 100 поправки към предложението на Европейската комисия са били внесени в комисията преди седмица, като повечето от тях са предлагали стесняване на достъпа до пазара на ЕС за украински продукти. Това стана ясно от изявлението на Тарас Качка, търговският представител на Украйна в Европейската комисия. Според него причините за исканията на фермерите и предстоящите избори за Европейски парламент.

Всички предложени изменения са били премахнати по време на преговорите на украинците с държавите-членки, останали са само две промени, които не са събрали достатъчно гласове от евродепутатите. 

Спирането на митата се отнася за плодовете и зеленчуците, както и за селскостопанските продукти и преработените земеделски продукти, които са предмет на тарифни квоти . Промишлените продукти подлежат на нулеви мита от 1 януари 2023 г. съгласно Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна, така че не са включени в новото предложение.

 

“Тъй като сега всички очи са насочени към членовете на ЕП и техните действия по време на следващото пленарно заседание в Страсбург, няма да е приемливо да няма окончателни изменения в предложението. Затова отново призоваваме за истинска проява на подкрепа и разбиране, която не спира до думитe”, се казва в официално изявление на COPA-COGECA. 

Депутатите приеха проектодоклада на Европейската комисия с 27 гласа, 1 против и 7 въздържали се.