Великобритания ще загуби не по-малко от 16 млрд. долара от общия си износ, ако излезе от Европейския съюз (ЕС) без споразумение. Това сочи прогнозата на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), оповестена преди дни в Женева, информира ТАСС.

Твърд Брекзит ще ореже приходите на британските фермери с 60%

Изследването на ЮНКТАД гласи, че Brexit без сделка ще доведе до загуби за износа най-малко в размер на 16 млрд. долара.

Подчертава се, че по-голямата част от загубите ще дойдат от износа на автомобили – 5 млрд., на животновъдна продукция – 2 млрд. долара, а също така на дрехи и текстил – около 2 млрд. долара.
 
Заедно с това, смятат в ЮНКТАД, тези загуби може да бъдат доста по-големи вследствие на митата, контрола на границите и нарушаването на съществуващите между Обединеното кралство и ЕС производствени мрежи.

Великобритания трябваше да излезе от ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след подаването на писмено уведомление за излизането от Общността. Три пъти обаче депутатите връщат проекта за договаряне на условията за Brexit.

Като резултат ЕС няколко пъти отложи датата на напускане. В настоящия момент уреченият ден е 31 октомври 2019 г. Поради невъзможност да се справи със ситуацията, британският премиер Тереза Мей трябваше да напусне поста си. Сега нагърбен с трудната задача е Борис Джонсън.