Как трябва да изглежда Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода след 2020 г. и ще успеят ли страните-членки да се разберат за дългогодишния бюджет на Европа? Дебатът по темата продължа. В тази връзка европейският комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер отново призова лидерите на ЕС да финализират споразумението за МФР през октомври 2019 г. 

Има ли крачка назад в екосхемите за следващата ОСП?

Според него основен интерес на Обединеното кралство е да заплати дължимите финансови задължения за Brexit, оценявани на между 40 и 45 милиарда евро, дори и без постигане на споразумение.

Всъщност Европейската комисия отново подчерта, че плащането от страна на Обединеното кралство е предпоставка за започване на преговори за бъдещо търговско споразумение, пише ОДЗ-Кюстендил. С оглед на заседанието на Европейския съвет на 20-21 юни, Европейската комисия (ЕК) също призовава лидерите на Европа да дадат тласък на по-нататъшни преговори за следващата МФР. По този начин, според ЕК „ще бъде постигнато споразумение до есента“

Очертават се трудни дебати относно селското стопанство, сближаването и общия обем. 

Дебатите за селскостопанските разходи ще бъдат трудни. 

Една от причините за това е фактът, че Франция и Ирландия се противопоставят на предложеното 5% намаление на бюджета след 2020 г. Що се отнася до общата сума на МФР, Йотингер отново подчерта, че някои нетни вносители в бюджета не искат да надвишават 1% от брутния национален доход (БНД) на ЕС. Това променя плановете, тъй като Европейският парламент разчиташе на 1,3% от БНД. По думите на Йотингер, Комисията е предложила компромис от 1,14% от БНД. Каквото и да се реши, сигурно е едно  – вноските на държавите членки ще трябва да се увеличат. 

 
Финансовото споразумение за Brexit трябва да бъде спазено. 

Йотингер призна, че ако едно правителство откаже да плати финансово задължение, „ще се сблъскаме с проблем, защото никой съд в света не може да разреши този въпрос“. Той обаче подчерта, че без значение какво правителство има в Обединеното кралство, ще трябва да обсъди много въпроси с ЕС, като например правата на гражданите, изследователската програма и други. 


„В интерес на Обединеното кралство е да плати сметката си към ЕС. Това е задължително условие за добро развитие в страната“, категоричен е Йотингер.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg