За пореден път от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) потвърдиха спад в производството на основни зеленчуци на открито у нас. В същото време пазарните данни сочат, че износът ни на същите се увеличава през настоящата година, а липсата на родния пазар се запълва все по-ускорено от вносни домати, пипер, краставици и други. Тези процеси вече се заформят като тенденция.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

В последния оперативен анализ на министерството се отчита най-сериозно свиване на продукцията от полски домати и зеле - респективно с 28% и 18,4%, вследствие на комбинация от намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив. „Леко намаление на годишна база (с 2,3%) се наблюдава при производството на пипер, обяснимо с по-късното прибиране на реколтата тази година”, заявяват експертите.

Също така по-малко произведената продукция излиза, че заминава все повече отвъд границите на страната ни.

Предварителните данни за периода януари - август 2021 г. сочат ръст на износа на пресни зеленчуци с 47% на годишна база, до 40,7 хил. тона.

Най-голям принос за увеличението на общия експорт на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати - с 4,8 хил. тона (79%), краставици - с 4,2 хил. тона (50,9%) и пиперки – с 1,5 хил. тона (40,9%). Чувствително повече са и изнесените количества зеле, гъби, тикви, лукови зеленчуци и картофи - от 29,6% до над шест пъти при картофите.

Празнината, която се получава на родния зеленчуков пазар пък се запълва от внос, който също се е засилил още тази година. Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е свързано най-вече с по-големите доставки на домати (с 10,4 хил. тона или 17%), краставици (с 6,6 хил. тона или 36,1%), лукови зеленчуци (с 2,5 хил. тона или 12,8%) и пиперки (с 2,3 хил. тона или 12,5%). Повишение се регистрира и при импорта на гъби, зеле, марули и тикви – в границите от 3,9% до 24,8%. Същевременно, доставките на картофи спадат с 21,7% (7,2 хил. тона), а тези на моркови и репи – с 14,6% (1,7 хил. тона), се казва още в анализа на ведомството.