Най-голям ръст на годишна база в средния добив от жътвата на есенниците този сезон бележи пшеницата, показват текущите данни на Земеделското министерство (МЗХГ). По-високи добиви се отчитат и при останалите култури.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

По оперативни данни, актуални към 22 юли, средните добиви от декар за основната зърнена култура – пшеница, нарастват с 53,6% в сравнение с миналогодишните. Добитата продукция от декар е средно 605 кг/дка за страната. В изнесените данни по-райони също се отчита ръст в повечето от тях. Към момента производството на пшеница у нас е 5 032 443 тона, което е с 12,8% повече спрямо същия период на 2020 г.

МЗХГ: Добивите при всички основни есенници са над миналогодишните. 

Събраната дотук продукция нараства от 11,7% при маслодайната рапица до 64,5% при ръжта в сравнение с година по-рано. Отчетеният среден добив при ечемика е 540 кг/дка, а при маслодайната рапица – 283 кг/дка.

На този етап площите за реколтиране с царевица за зърно са незначително под нивото от предходната година (с 1,7%), докато при тези с маслодаен слънчоглед се отчита лек ръст от 2,4%, сочат още оперативните данни на министерството.