MagGrow е ирландски агротехнически стартъп, който използва магнитните свойства на растенията и водата за по-точно и по-малко интензивно пръскане на земеделските култури. Наскоро компанията привлече още 6 млн. евро от инвеститори. Така общото финансиране на проекта достигна 18 млн. евро, информира agfundernews.com.

Опасни пестициди залежавали още от края на миналия век

Една от причините за сериозни интерес към MagGrow е ожесточаването на мерките, насочени към намаляването на използването на пестициди. Хендрик Ван Асбрук от инвестиционния фонд Astanor подчертава, че в страните от ЕС са поставени амбициозни цели за намаляване на употребата на пестициди с 50% до 2030 г. Новата технология може да се превърне в решаващ фактор за изпълнението на тази задача. Тя носи още няколко ползи на фермерите –  пести от активното вещество по време на пръскане и значително понижава негативното въздействие на пестицидите върху почвата и близките водоеми.

Учените твърдят, че в момента при пръскане до 70 % от продуктите за растителна защита не поразяват целевата култура или от органите на растението попадат в почвата. Технологията позволява да се подобри качеството на пръскане, намалявайки със 70% дрейфа на частици и едновременно с това намалявайки използването на вода с 25-50%.

MagGrow е двукомпонентна система, в която се използват специални магнити, създаващи поле, което променя физичните свойства на работния разтвор. Тя позволява да се използва нискодисперсно разпръскване, осигурявайки по-ефективно разсейване и прилепване на капките. Решението може да се инсталира на вече налична пръскачка.

По данни на компанията фермерите може да разчитат на цялостно възвръщане на инвестицията си в технологията за само един сезон, тъй като ще спестят разходи за агрохимикали. Освен това ще произведат по-здрава и по-малко повредена реколта. Качеството на пръскане ще допринесе за орязване на разходите за гориво. Ключов аргумент за фермерите представлява и фактът, че технологията не изисква техническо обслужване. Тя не се състои от движещи се части, няма кабели и захранване.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Що е то противомразово дъждуване? (ВИДЕО)

Роботи с ултравиолетови лампи сноват из лозята

Фотоволтаични панели неутрализират лошото време