Едно от местата, на които бяха намерени опасни препарати за растителна защита в страната, е община Червен бряг. Първо там беше направена проверка на МОСВ, разпоредена от Върховна административна прокуратура (ВАП).

Пестициди: Над 22,8 тона са обезвредени за два дни в два обекта

Инспектирани са общо 4 места, на които е било известно, че се съхраняват пестициди с изтекъл срок.

„Ясни са местата, на които още през 90-те години на миналия век са били просто оставени или са загробени такива препарати. За тях се предоставя отчет всяка година”, каза кметът на община Червен бряг д-р Цветан Костадинов.

Иззети с протокол и извозени са химикалите от два обекта, които създавали пряка опасност за хората и природата.

„На старото летище край Койнаре те бяха на открито върху циментова площадка, а тези в Радомирци бяха загробени в земята. Има още 2 склада, но те не създават пряка опасност, защото са в сгради”, поясни още д-р Костадинов.

Той самият, а и жителите на общината са чувствителни към темата особено след като съвсем наскоро до Пети квартал в Червен бряг бяха намерени чували с производствени отпадъци, загробени в силажна яма на стара, изоставена ферма.

 „Не знам дали някога ще разберем кой и защо си е позволил да ги изостави така на мястото на бивши кооперации, без да се замисля, че те са пряка опасност за хората. Такива места обикновено са оставени почти безстопанствени и наблизо няма много хора, както беше и онази история с опасните боклуци в силажната яма край града. Аз съм работила там, докато беше свинекомплекс, и сега ми е доста неприятно да видя в какво се е превърнало, след като не е стопанисвано вече десетилетия”, коментира местната жителка Красимира Георгиева.

Хората се радват, че най-после някой се е сетил да ги отърве от тази тихо тлееща опасност в непосредствена близост до населени места, земеделски земи и природни дадености, каквато е река Панега, която е защитена местност по Натура 2000.