Изследвания в САЩ доказаха колко ефективна може да бъде борбата с гъбичните инфекции и брашнестата мана с помощта на въздействието на ултравиолетовата светлина върху поразените органи на растенията. Този метод представлява по-ефективна фунгицидна защита и вече се използва в оранжерийното производство. Американците успяха да използват метода дори в лозя, информира futurefarming.com.

Фермерски иновации подсказват какво се задава в следващите години

Експертът Ланс Кадъл-Дейвидсън от Министерство на земеделието на САЩ (USDA) е изчислил, че за да бъде ефективна борбата с брашнестата мана, растенията следва да се обработват 10-15 пъти на година. Като пример той използва лозе с грозде сорт Шардоне, което са успели да спасят чрез обработки веднъж седмично в продължение на две години.

Как въздейства ултравиолетовата светлина?

Дейвид Гадури е специалист по болести по растенията. Споделя, че брашнестата мана се е развивала заедно с културите милиони години наред. Като резултат тя бързо се адаптира към химичните препарати, което понижава ефективността им. Заедно с полезните свойства еволюционно тя е придобила и уязвимост – адаптация към естествения цикъл в природата. Използването на ултравиолетови лъчи през нощта обаче оказва разрушаващо въздействие върху ДНК-то на патогенните микроорганизми.

За да създадат механизъм, който автоматизира новия начин за борба с болестите по лозята, учените обединяват усилия с норвежка компания. Така се ражда роботът Thorvald, който представлява безпилотно устройство за автономна работа. Роботизираният механизъм може самостоятелно да маневрира и да обработва с минимални разходи за фермера.

Следващата стъпка в развитието на Thorvald е той да бъде научен да разпознава поразените части от растенията, тъй като сега използва една и съща доза ултравиолетови лъчи във всички лозя.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Задава се първият флот от агророботи в света

Скокливият помощник на полето

5 зелени професии, за които вероятно не сте чували

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.