Таван на директните плащания – да го има или не? Това е въпросът, който изправи браншови представители на нокти. И докато се питаме дали ще се стигне до протест на трактори срещу животни пред Министерството на земеделието, нека видим за какво точно се споразумяха в Брюксел.

План ускорява работата на ДФЗ

Земеделският министър Христо Бозуков продължи линията, която следваше предишният екип и потвърди позицията на България за незадължителен таван. 

Поровихме се из официалния документ на Португалското председателство с всички подробности относно компромисния пакет по Регламента за Стратегическите планове на ОСП. Той бе предварително одобрен на супертриалога на 24-25 юни. Там, на страници 20-22 от Анекс VI е посочено следното: 

Държавите членки, които изберат да въведат таван на директните плащания, намаляват със 100% сумата над 100 000 евро.

Те могат да изберат да намалят размера на директните плащания, които ще бъдат отпуснати на земеделски производител за дадена календарна година, с до 85% над 60 000 евро.

Има опция и да се определят допълнителни траншове и проценти на намаление, като се гарантира обаче, че намалението за всеки транш е равно или по-високо от предходния.

Важна подробност е, че от общата сума преди намаляването земеделските производители могат да приспадат:

•    Всички заплати, свързани със земеделска дейност, декларирани от земеделския производител, включително данъци и социални вноски, свързани със заетостта;
•    еквивалентните разходи за редовен и неплатен труд, свързани със селскостопанска дейност, практикувана от лица, които работят в съответната ферма, но не получават заплата или непълно възнаграждение от сумата, която обикновено се плаща за предоставените услуги, но се възнаграждава чрез икономически резултат от фермерския бизнес;
•    договорираните разходи за труд, свързани със селскостопанска дейност, декларирана от земеделски производител.

Как точно ще се изчисляват тези разходи, всяка държава членка трябва ясно да дефинира в своя Стратегически план. Той, от своя страна, трябва да бъде готов до 31 декември 2021 г. и да бъде предоставен за одобрение от Европейската комисия.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.