Вчера в Стара Загора се проведе извънредно заседание на овощари заради тежкото състояние на сектора. На събитието присъстваха Националният съюз на градинарите, Българска асоциация на малинопроизводителите, Национална асоциация на картофопроизводителите и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Димитричка Търпанова, председател на УС на Добруджанския овощарски съюз сподели пред Фермер.БГ какви са основните теми, които се разгледаха на заседанието и какви са желанията на бранша към Министерството на земеделието и храните.
 
Госпожо Търпанова, откъде се появи нуждата от подобно извънредно заседание?
 
Приехме Общата селскостопанска политика през 2014-та. Европейският регламент дава възможност на страните членки след втората година да направят някои корекции по мерките и по нотификацията на схемата. Това се прави, защото се предполага, че за две години ще се отчетат плюсовете и минусите. 13% от цялата рамка за България, държавата реши максимума да го даде на тежките отрасли – плодове, зеленчуци и животновъди. Ние имаме претенции по отношение разпределението на тези средства между тежките сектори, както и разпределението вътре в самия сектор. 
 
В момента се забелязва, че с това субсидиране на зеленчукопроизводството в Добруджа, ако остане така мярката, 30% от земеделските земи на ще бъдат засяти с тиква, тъй като е високо субсидирана. В момента се сее много лавандула, маточина, кантарион, риган, неща които се жънат с комбайни и всъщност неправилно взетите решения по отношение на селскостопанската политика, ще доведат до последствия, които много трудно в годините ще успеят да се коригират.
 
Какви са желанията, които ще поставите пред Министерство на земеделието и храните?
 
Нашите искания в момента са не толкова за пари, колкото за правилно субсидиране и правилно подпомагане на нашите сектори, за да имаме гаранция, че нашите производители ще могат да се развиват в бизнеса си. Очакваме някакво съживяване от всичките тези европейски мерки; очакваме някакво увеличаване и съживяване на нашето производство, на нашите площи и едно нормално съществуване на нашите производители.
 
Това ли са правилните действия, които трябва да се предприемат, за да бъдат чути вашите искания?
 
Правителството при всички случаи ще предприеме действия, говорим за екипа на Министерството на земеделието и храните. Изчакваше се Кампанията по директните плащания да приключи.  На база на това какви площи са засяти, къде и как, би трябвало анализа на МЗХ да покаже има ли изкривяване в схемата, така че да преценят какво ще се подпомага и какво няма нужда да се субсидира.
 
Какви са вашите очаквания от този анализ? Зеленчукопроизводството ли трябва да бъде едно от приоритетните направления?
 
Зеленчукопроизводителите имат претенции, че оранжерийното производство има повече разходи и би трябвало да бъде финансирано повече. Полското производство казва, че производството на домати, краставици, пипер би трябвало да се субсидира повече, отколкото производството на грах, боб, тикви – което в момента е масовото изкривяване при тиквите и дините. Не би следвало да се субсидира и стимулира развитието на някои от производствата, които на практика няма да доведат до ефекта и въобще до развитието на зеленчукопроизводство в България.
 
Кога се очаква някакво становище от страна на Министерството?
 
Ние очакваме до 20-ти да се проведе консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, за където в момента подготвяме писма с нашите мнения. Работим добре с МЗХ, водим добър диалог. Просто е хубаво да се съобразят с нашите практики и с нашите познания в бранша. Нашето желание е да се отстранят проблемите, които виждаме през изминалите 2 години, защото след това, до 2020-та година, никой няма да има възможност да пипне нотификацията на схемата.
 
Можем ли да обобщим какви са исканията, с които ще излезете пред Министерството на земеделието и храните?
 
Ние имаме искания за подпомагания и по други схеми, а също и за неща, които са текущи, но в момента най-важното субсидирането да се направи максимално ефективно за този програмен период. Това е нашето основното искане - максимално ефективно и максимално правилно за нашите производители, за да могат субсидиите, които се дават да имат по-дългосрочен ефект, а не временно и моментно и след като свършат парите, да свършат и производителите. Просто идеята е развитие на сектора и увеличаване на производството на нашата продукция.
 
 
ИНТЕРВЮ НА
Христина ВАСИЛЕВА