Търговията с пшеница е вяла. На борсата няма обемно търсене на пшеница. Фуражната пшеница се търгува на цени от 230-240 лв./т. Търсене на хлебна пшеница има на цени от 270-280 лв./т.

 

Предлагането на хлебната пшеница от производители в момента е на цена от около 300 лв./т, коментира за Фермер.БГ Борис Ангелов, управител на Монтанска стокова борса. По думите му сделки има, но са малко.

 

Активната търговия със зърно от рапица приключи, заяви Ангелов. Цените, на които са реализирани сделки, са около 500 лв./т. На международните борси цените са били и по-високи – около 600 лв./т.

 

„Търсене на рапица поне при нас няма. Вероятно предлагане в страната има, но активно движение на търговията с рапица няма. Раздвижване може да има в късна есен когато на борсата излязат количествата зърно, които земеделските производители са успели да задържат“, допълни Ангелов.

 

Според него по-нататъшната търговия със зърно от рапица ще зависи и от количествата слънчоглед, които излязат на пазара. Тенденцията зърнопроизводителите да задържат количества при възможност се запазва и тази година.

 

„Аналогична е ситуацията с всички зърнени култури – производителите задържат количества в очакване цената да се повиши“, заяви Ангелов. Цената на ечемика за фураж в момента варира от 220 до 250 лв./т. Търсене на пивоварен ечемик почти няма.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!