Настояваме да се обяви бедствено положение в цялата страна, за да може да се свършат всички задължителни мероприятия, които да помогнат за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете (АЧС). Държим на това да не понасяме повече загуби! Това съобщиха от Асоциацията на индустриалните свиневъди, по време на спешна пресконференция, във връзка с мерките срещу заболяването.

Цветан Илиев: И да укриете животните от БАБХ, няма да ги скриете от чумата


В пресконференцията се включиха ръководители и представители на Асоциацията на земеделските производители в България, дистрибутори на ветеринарни медикаменти, Националната асоциация на зърнопроизводителите и на Асоциацията на месопреработвателите в България.


Според свиневъдите много хора ще излязат на улицата, защото няма да има от какво друго да се препитават. Освен това секторът би се възстановил доста трудно. Всичко това не е нито в интерес на държавата, нито в интерес на свиневъдите, и на всички браншове, които са зависими по някакъв начин от свинепроизводството, категорични са браншовите структури.


Председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов е на мнение, че заболяването ще навреди на всички български граждани пряко или непряко.


„Подкрепям идеята да се обяви бедствено положение в цялата страна. Всички сме свидетели как всеки ден възникват нови и нови огнища. Свиневъдството е голяма индустрия. Заради АЧС ще възникнат косвени моменти, които ще се мултиплицират в бъдеще. Те са свързани с другите индустрии.


Венцислав Върбанов: От около 1 седмица предприятия в русенско спряхо да изкупуват зърно.

Има много голяма опасност на нас да ни бъде спрян достъпа до пазари на други страни, както стана с Гърция. Това обаче може да се отрази и на зърнения сектор и пазарите да бъдат ограничени и за тази суровина“, каза Върбанов.


„Време е да спрем да гледаме към Европа като нещо недостиживо. Трябва да си понесем обществената отговорност и да запазим един така добре развит отрасъл, който ни храни с истинско българско месо“, добави от своя страна Илия Проданов, зам.-председател на НАЗ.


От своя страна преработвателят Светла Чарова каза:
„Не можем да излезем от чумата, ако всички не се обединим. Дори хора, които не са засегнати, а са странични слушатели, трябва да бъдат убедени в това, което се прави.

Светла Чарова: 16 000 души работят в месодобива и в месопреработката.

Затваряйки тези кланици, в които се добива свинско месо, тези хора ще останат без работа. Тоест аз и всички вие трябва да поемем разходите за това, че тези предприятия ще бъдат затворени“, категорична е Чарова.


На пресконференцията стана ясно още, че в целия промишлен свиневъден сектор има около 1 млн. прасета. Към момента са засегнати между 90 и 100 хил. животни, които вече са евтаназирани.