Скъпи хора, и да прикриете животните от Българската агенция по храните (БАБХ), няма да ги укриете от африканската чума по свинете (АЧС). Това каза Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди, по време на спешна пресконференция, във връзка с мерките срещу заболяването.

Напрежение в Смолянско: Нямаме свинекомплекси, защо да колим прасетата?


„Нека да се фокусираме върху това, което е важно за цялата държава. Трябва да се блокира разпространение, възможността да се разпространи в още по-големи производства и да засегне още по-големи свинекомплекси. Това няма как да се случи, ако не бъдат премахнати двата вектора на заболяване – задния двор и дивите свине“, обясни Илиев и добави, че в асоциацията, в която членува, се отглеждат 60-65% от всички прасета в страната.


В пресконференцията се включиха ръководители и представители на Асоциацията на земеделските производители в България, дистрибутори на ветеринарни медикаменти, Националната асоциация на зърнопроизводителите и на Асоциацията на месопреработвателите в България.


Всичките те подкрепиха държавата и призоваха стопаните да ликвидират нерегистрираните си животни доброволно.


Венцислав Славов също от Асоциацията на индустриалните свиневъди припомни, че за лични нужди е позволено да се отглеждат максимум 5 свине, като разплодът е забранен. 


От своя страна Цветан Илиев коментира:
„Повече пъти когато говорим за разпространение на заразата в стопанство тип „заден двор“ става дума за отглеждане на 15-20-30 животни. Тази бройка не се гледа за задоволяване на личните нужди, а за да се реализира доход, който не е декларирант. Тъй като тези животни не са отглеждани спрямо правилата. Тоест това е един нелегален поминък, а един нелегален поминък също както кражбата, проституцията и т.н, не може да бъде поминък. Това е нарушение на закона. Заден двор всъщност е отглеждане на животни без спазване на всякакви правила. Такова едно производство не трябва да съществува и към днешна дата“, каза Илиев.


Председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов добави от своя страна:
„Не е най-подходящият момент, но по-добре, животновъди, сами си заколете животните, отколкото в последствие те да бъдат избити. В момент хората трябва да осъзнаят, че им се дава шанс да претърпят минимална загуба. Много се надявам един такъв въпрос като АЧС да ни обедини и заедно да преживеем това бедствие“.


Цветан Илиев коментира и позицията на 30 кмета от Пазарджишко, които се обявиха против заповедта за избиване на животните от лични стопанства.


„Ясно е, че може би предстоят местни избори, но е недопустимо хора, които представляват властта, да подкрепят хора, които вършат незаконни дейности“.