С три нови животновъдни сгради ще се разширява свинекомплекс в Добричко, сочи справка през април на съобщенията за инвестиционни предложения, публикувани от РИОСВ – Варна.

Късната регистрация по чл. 137 сложи прът в колелата на Кампания 2023

Представеният проект „Промяна и реорганизация в работата на действащи животновъдни обекти за интензивно отглеждане на свине, разширение и увеличение на производствен капацитет за отглеждане на свине майки, подрастващи прасета и прасета за разплод“ е на стопанство с площ 145 032 кв.м, разположено в село Къпиново, община Генерал Тошево.

Инвестиционното предложение предвижда застрояване с нови животновъдни обекти/инсталации до достигане на общ производствен капацитет от 3960 места за свине майки, 18 900 места за подрастващи прасета и 584 места за прасета за разплод. 

Проектирано е допълващо застрояване към функциониращите в момента ферми на територията на свинекомплекса с три нови животновъдни сгради – две родилни халета за свине майки с капацитет 144 места и животновъдна сграда за свине майки с капацитет 894 места.

След изпълнението на проекта стопанството ще има четири животновъдни ферми с халета за отглеждане и подслон, система за извеждане на оборски тор от помещенията за отглеждане и подслон – хигиенни шлюзове, силозно стопанство – силози за фураж към всяка ферма, торохранилища за оборски тор към всяка ферма, централизиран трупосъбирателен пункт, вентилационна и отоплителна система към всяка ферма, складово помещение и помещение за персонал, административна сграда, КПП и вътрешни експлоатационни пътища.