В хода на Кампания 2023 за подаване на заявления за директни плащания се появи нов проблем, сигнализират животновъди. Системата автоматично отхвърля тези от тях, които кандидатстват по преходната национална помощ за говеда, но са се регистрирали по чл. 137 след 2018 г., която е новата референтна година за програмен период 2023-2027.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

С проблема са запознати в Министерството на земеделието и се работи по неговото отстраняване. Това, което могат да направят стопаните към момента, е да не бързат да затварят заявленията си, докато БАБХ не актуализира списъка и системата не бъде обновена.

“След разговор с ресорното министерство наистина имаме тяхното уверение, че подготвят новите списъци. Кампанията обаче тече и хората са притесни. За съжаление, някои колеги се забавиха с регистрацията по член 137. Ветеринарните лекари по места трябваше да бъдат по-строги, а те в стремежа си да не затварят ферми, направиха компромис и лоша услуга на животновъдите“, коментира за Агри.БГ Пенка Христова, съпредседател на Института на жените фермери в България.

Друг важен момент, който говедовъдите с животни под селекционен контрол не трябва да пропускат, е изваждането на втори паспорт, данните от който да отговарят на тези в сертификата, издаден от развъдната организация. 

„Изискването на Регламента е до 20-ия ден от раждането на едно теле да бъде издаден паспорт. Ветеринарният лекар няма право да вписва породата. Едва след като получи сертификат от съответната развъдна асоциация, животновъдът подава искане да бъде издаден втори паспорт. Компетентният орган е Изпълнителна агенция по селекция и репродукция, която отмята във ВетИС животното под каква порода е и каква селекционна програма води“, обясни Деница Динчева, директор на дирекция „Животновъдство“ в МЗм.

Това изискване не е ново и в настоящия програмен период няма да се правят компромиси по време на кръстосана проверка или проверка за задържане на животните например. 

„Призовавам ветеринарните лекари да не изземват функциите на развъдните организации, защото правят лоша услуга на животновъдите. Те не трябва да вписват породата, защото собственикът се успокоява и не отива да вади втори паспорт. Оттам се получават недоразумения, които вредят на подпомагането“, допълни животновъдът Пенка Христова.