Данните на Федералната статистическа служба на Германия (Destatis) сочат, че на 3 ноември 2019 г. поголовието от свине в страната възлиза на 25,9 млн., което отразява спад от 2% или 519 200 свине в сравнение с аналогичния период година по-рано, съобщава MeatInfo.

Слабият отговор на Китай доведе до глобалната епидемия от АЧС

Прасетата за угояване са 44,9% от цялото поголовие (11,7 млн. животни). В сравнение с ноември 2018 г. числеността им е намаля с 218 500 глави (-1,8%). Прасенцата към 3 ноември 2019 г. са 7,7 млн.

Същевременно данните на Destatis показват, че свинефермите в страната продължават да намаляват. Сега те са 21 100. Спрямо година по-рано има спад от 5,5%. През ноември 2017 г. свинефермите в Германия са били 23 500, което означава, че само за две години количеството им е намаляло с 9,9%.

Продължава закриването на скотобойни в страната

Специализираната мрежа Fermer.blog съобщи тези дни за предстоящо затваряне на Алтенбургската скотобойна в Тюрингия, Германия. Тя повече не приема животни от фермерите.

След прекратяване на дейността на скотобойни в Дрезден, Хемница и Наунхоф на свиневъдите в Саксония им се налага да превозват животните си до Вайсенфелс. По данни на компанията Mitteldeutsche Rundfunk (MDR), решението на правителството да намали броя на скотобойните значително е увеличило разходите на животновъдите в източните части на Германия. Все по-трудно им е да превозват продукцията поради строгите правила за транспортиране на животни на федерално ниво.

Представител на регионалната асоциация на фермерите Джулианна Бергман казва, че закриването на скотобойните се осъществява на принципа намаляване на себестойността на месото. Някои от тях просто не са издържали на новите правила. След закриването на специализираната скотобойна в Алтенбург на територията на Саксония и Тюрингия вече няма нито едно голямо предприятие с такъв профил.

В завода Tönnies Group в град Вайсенфелс ще се доставят свине от цяла Източна Саксония, включително от пограничните територии с Полша.