Глобалният пазар на минерални торове премина етап на високи капиталови разходи, свързани с лансирането на пазара на нова продукция, казва специалистът в областта Андрей Гурев в интервю пред CNBC.

 

По думите му ужесточаването в Европа на екологичните изисквания към съдържанието на кадмий във фосфорните торове ще се отрази благоприятно върху качеството на земеделската продукция, явявайки се едновременно предизвикателство за производителите, пише изданието Fertilizer Daily.


Изводите на Германия след първата "соева петилетка"

На практика главни бенефициенти от новите екологични норми ще бъдат самите европейци. Идеята да се понижи концентрацията на кадмий отдавна циркулира и ето че Европа й обърна внимание, допълва Гурев.

В момента в Европейската комисия, Европарламента и Съвета на Европа тече дискусия за ограничаване на оборота от торове, съдържащи кадмий.

Кадмият е токсичен тежък метал, който може да бъде причина за развитието на онкозаболявания и поразява бъбреците и скелета. Основният начин, по който постъпва в организма, е чрез консумацията на земеделска продукция.

Строги ограничения, свързани с чистотата на торове, вече са въведени в 21 страни в Европа. Най-жестоки са те в Швейцария, където още през 1986 г. е въведена норма – 21 мг кадмий на 1 кг фосфорен пентоксид. Ограничения действат още в Швеция (44 мг), Холандия (31 мг), Унгария и Словакия (20 мг) и Финландия (22 мг).