Американският фермер Крейг Гъфи се занимава с животновъдство още от 1989 г., когато стартира своя семеен бизнес с покупка на първите Ануг животни без никакъв първоначален капитал. Той стопанисва малко над 1000 ха пасища и заедно със семейството си се грижи за около 500 женски говеда Абердийн Ангус - както черен, така и червен.

Как го правят: От хоби фермер до топ развъдчик на Съфолк в Южна Европа

В стопанството на Гъфи няма нито един нает работник. Фермата се управлява от общо пет души - той, сестра му и зет му, както и двамата му племенници, които помагат само понякога. Задачите са разпределени по следния начин - Крейг Гъфи се грижи за животните, маркетинга и генетиката, а семейството на сестра му се занимава с пасищата, силажа, сенажа и т.н.

- Здравей Крейг, разкажи ни как започна всичко.

Стартирахме фермата си от нулата още през 1989 г. Бих казал, че сме първо поколение фермери, тъй като моите баба и дядо, както и техните родители са били животновъди, но не и моите родители. Предполагам, че не е нужно да обяснявам колко е трудно всъщност да създадеш ферма, без дори да имаш основите.

Нашият фокус, а и главен стремеж е постигането на чисти линии. Към момента можем да се похвалим с това, че разполагаме с пет генеологични фамилии крави.

© личен архив - Facebook

- Фокусът на стопанство ти са пасищата. Защо реши да заложиш на традиционните методи вместо да се впуснеш в дигиталната революция, за която всички говорят днес?
- Да, през последните 30 години наистина се опитвахме да използваме съвременни технологии, но в един момент просто видяхме, че стигнахме до задънена улица. Така дойде идеята да се обърнем към конвенционалните източници. Стремим се да подобрим качеството на тревата - не използваме никакви химически торове.

Всъщност основното хранене на животните е чрез пасища. Нашият тревостой представлява смес от детелини, власатка и бромна трева, което ни дава възможност да държим говедата на пасището до 1 януари. В стратегията ни за развъждане залагаме на няколко фактора: висок фертилитет на майките, ефективно усвояване на грубите фуражи, устойчивост и преживяемост в пасищни условия, дълголетие. Обръщаме голямо внимание и на генетичните данни, които събираме чрез дигитална платформа. Чрез геномната оценка установихме, че нашата генетика е много добра и при угояване, и при клане.

- У нас месодайният сектор все още не е твърде развит. Каква е твоята тайна за продуктивност в сектора, особено при сегашните условия и пандемията от Covid-19?
- Най-важният критерий са животните. Те трябва да бъдат развъждани с доказано родословие. Именно здравите и пълноценни животни са тези, които носят годишен приход на фермерите. Друго важно нещо е управлението на земята и почвата. Никога не забравяйте, че за успешен бизнес на всеки животновъд са му нужни три елемента – пасища, фураж и добри животни.

- А как подбирате женските животни? 

- Ако искате да увеличите стопанството си, трябва да потърси женски говеда, които да са със сходни характеристики – гледани в подобна среда, управлявани по подобен начин на вашия. Това помага впоследствие говедата да се приобщят по-бързо към новата среда и да няма стрес. Непременно фермерите трябва да разберат родословието на животните, които са готови за купят. 

Доказаните генеологични фамилии крави са най-добрият избор. Разбира се, необходими са дълги години, за да се създаде и развие едно голямо стадо. Никога не е лошо да се доверите на технологиите, селекцията и родословието на животните.

© личен архив - Facebook

- Вече 30 години имате успех в месодайния сектор. Каква е тайната?
- Дългосрочен фокус! Фермерите никога не бива да губят своя фокус! Ние винаги имаме план “Б”. Вярваме и се уважаваме като семейство. Много е важно разбирането на околната среда и на говедата – животните, от които реално зависи печалбата на едно месодайно стопанство. Непознаването им може да доведе до сериозни загуби.

Прекарали сме близо 15 години в практики, за да развием стопанството си във вида, в който е днес. За този период успяхме да подберем възможно най-добрите животни, да обновим пасищата, като не използваме химия.

В тези години осъзнахме, че когато престанем да се напъваме да променим природата, а работим с нея – нещатасе получават и работят в унисон; имаме по-малко разходи и съответно повече печалби.