Пашата на животните чрез електропастир е все по-използван метод от родните животновъди. Демонстрационно видео на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), заснето по проект по програма Хоризонт 2020, показва алтернативен начин за опъване на електропастир, без да се правят възли.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Демонстрацията е във ферма Линбул, Монтанско, чиито пасища са с инсталиран електропастир. Лекторът показва метод, при който благодарение на триенето жицата остава здраво закрепена за кола и опъната.

Чрез електропастир се осъществява и ротационната паша, предпочитан начин на отглеждане и изхранване на животните във все повече месодайни говедовъдни ферми. Предимствата на този метод са много – както за животните, така и за околната среда.

„Кравите общо взето се нуждаят от храна, вода, малко сол и минерали. Въпросът е каква храна им предлагаме ние”, казва демонстраторът във видеото и обяснява:

„Когато тревата се изпасе от кравите, нейните корени умират, кореновата система започва леко да се свива и всички хранителни вещества отиват в стръкчето трева над земята. Вече новосформираните листенца почват да хранят обратно корена чрез фотосинтеза. Ако в тази фаза още веднъж изпасете тази трева, тя ще умре.”

Вижте повече във видеото.