Въпреки обилните дъждове и порои в по-голямата част от страната през последните два месеца, в Добруджа за поредна година черноземът страда от липса на влага. Това поражда сериозни притеснения за пролетните култури.

Вижте новите ставки по остатъка от украинската помощ

„При царевицата и слънчогледа при тия екстремни температури не може да стане опрашването“, споделя земеделският стопанин Тодор Моралиский. Той припомня, че е имало и други такива години:

„От 3500 дка царевица не можахме да вземем нищо, нито едно кочанче. От 3500 дка слънчоглед – също. Но така е в селското стопанство, ние сме комарджии, играем комар в дядо Господ. Понякога той е по-снизходителен, понякога си страдаме.“

През пролетта очакванията на стопаните са били за по-високи добиви и от пшеницата.

„Стопанската година не е добра. Много добре беше тръгнала пшеницата, в началото имаше много добри заложби и очаквахме до 800 кг, но няма. Това се дължи на сушата. Има дъжд, но после засушава".

Липсата на високи резултати и липсата на пазар са повод за тревога какви ренти ще бъдат изплатени в края на стопанската година.

„Да се надяваме, че ще получим разбиране от хората. Рентите стигнаха и надскочиха 200 лв./дка в община Балчик. Има едно състезание за земя, на добруджанци никога не им стига земята, не знам защо така“, обобщава Тодор Моралийски. По думите му все още е рано да се прогнозират рентите, но тя е обвързана със самото производство и с добива. 

Фермерът посочва, че тази година е много натоварваща, тъй като са вложени торове на 1600 - 1800 лв.

„Разходите за пшеница отиват към 180 лв. при цена 40 ст. по 500 кг среден добив - смятайте каква е рентабилността. Затова лично аз потърсих алтернатива – лимец, ръж, спелта, елда и други, и преработка на брашно от тях. Ако нямам това производство, съм загинал. Казвам го съвсем откровено, просто ще си оставя земята и ще се откажа“, посочва още Моралийски.