Супер ран Болгар е получен от кръстосването на сортовете Италия и Янтър. Утвърден е през 1974 г. Разпространен е на по-големи площи главно в района на Пловдив и Плевен, както и в други региони на страната.

Листът е средно голям, петделен, дълбоко нарязан, лъскав, гол. Опашният вряз е широко отворен. Главните нерви са голи, към средата са слабо прегънати надолу, подобно на сорта Болгар (характерно). Дръжката на листа е средно дълга, виненочервена, на ивици.

Гроздът е средно голям, коничен, понякога крилат с едно крило, полусбит до рехав. Първите му разклонения са голи, без зърна. Дръжката му е дълга, в основата вдървесинена, жилава. Всеки грозд е с изравнени по големина зърна. Средната маса на един грозд е от 250 до 300 г.

Зърното е едро до много едро, продълговато, слабо заострено двустранно към върха и към основата. Кожицата му е средно дебела, жилава, жълто-зелена до кехлибарена. Консистенцията му е месеста, сочна. При пълна зрелост вкусът му е неутрален, приятно хармоничен. При недостатъчна зрелост е тревист, леко тръпчив. В едно зърно има по 1-2 семена. Средната маса на едно зърно е 4-5 г.

Сортът Супер ран Болгар спада към групата на много ранните сортове. Гроздето му узрява през първото десетдневие на август.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост. Плододава добре и от чеповете. При поливни условия най-подходяща за него е формировката стъблен Гюйо с 2 плодни пръчки с по 10-12 очи и 4 чепа с по 2 очи. Средният добив от лоза е 6-7 кг, а от декар - около 1 500 кг. Подходящ е и за асмовидно отглеждане.

Супер ран Болгар не е склонен към милерандаж, но при неблагоприятни години се наблюдава изресяване. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето му е практически устойчиво на сиво гниене. След узряване то се запазва дълго време върху лозите свежо, без да завяхва. Този сорт грозде е по-студоустойчив от сортовете Кардинал и Болгар, но се поврежда значително при ниски зимни температури и няма добра възстановителна способност. Най-високи добиви и качествено грозде се получават, когато се отглежда върху подложката Берландиери X Рипария SO4 на плодородни и топли почви и при напояване.

По механичен състав на гроздето Супер ран Болгар е типичен десертен сорт. Има нисък процент на чепките, кожиците и семената. При физиологична зрелост съдържанието на захари в гроздето е 15-16%, а на титруеми киселини - 5-6 г/л. Гроздето има много добра транспортабилност.

Сорта Суперран Болгар може да се отглежда успешно и в райони с надморска височина до 800 м.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кинг руби – безсеменен сорт грозде

Изисквания на десертните сортове лози към климата

Брестовица - сорт грозде с много добри вкусови качества

Чауш - десертен сорт грозде с отлични вкусови качества