Вегетативно размножаване на лозата - Agri.bg
Лозарство

07.10.2020

Вегетативно размножаване на лозата

При вегетативното размножаване новото растение се образува от части на съществуващата лоза (главина), на които са запазени една или няколко жизнеспособни пъпки.

Начини, норми и срокове на торене на лозите - Agri.bg
Лозарство

05.10.2020

Начини, норми и срокове на торене на лозите

Съществуват няколко начини на торене. Голямо значение има кога и как се извършва то, с органични или минерални торове.

Подобряване състава на мъстта - Agri.bg
Лозарство

14.09.2020

Подобряване състава на мъстта

Най-важните съставни части на мъстта, от които зависи качеството на виното, са захарите и киселините. Когато захарите са малко, а киселините - много, ще се получи слабо алкохолно вино с повече киселини.

Избор на място за лозите в дворовете - Agri.bg
Лозарство

12.09.2020

Избор на място за лозите в дворовете

Правилно е за лозите в дворовете да се избере проветриво, незасенчено и отцедливо място, където да се отглеждат самостоятелно.

Попълване на празните места в лозята - Agri.bg
Лозарство

11.09.2020

Попълване на празните места в лозята

Определен процент от засадените лози и при най-добри грижи поради различни причини не покарват. Своевременно  трябва да се попълват празните места - през есента на същата година или на следващата пролет.

Какви грижи се полагат за лозите през първите години след засаждането? - Agri.bg
Лозарство

08.09.2020

Какви грижи се полагат за лозите през първите години след засаждането?

Да се следи за редовното покарване на лозите е една от първите грижи след засаждането. Кората, образувана върху купчинката пръст, с която е покрит чепът, след дъждове трябва да се разтрошава, а ако се открият пъпките, наново да се покриват с рохкава пръст.

Мискет тракийски e устойчив на сиво гниене - Agri.bg
Лозарство

07.09.2020

Мискет тракийски e устойчив на сиво гниене

Сортът Мискет тракийски е получен от кръстосването на сортовете Димят и Перл дьо Ксаба. Листът е средно голям, слабо нарязан, три- до петделен, отдолу слабо четинест.

Риголване на мястото за лозе - Agri.bg
Лозарство

01.09.2020

Риголване на мястото за лозе

На мястото, на което ще се засажда с лози, дълбоката обработка  се нарича риголване или обръщане. Богатият с хранителни вещества повърхностен почвен пласт се поставя отдолу, а подпочвата се изнася на повърхността.

Избор на място за засаждане на ново лозе - Agri.bg
Лозарство

28.08.2020

Избор на място за засаждане на ново лозе

При избора на място за лозе освен изискванията на лозата към температурата, светлината и почвата, трябва да се имат предвид изложението и релефът на терена.

Как се съхранява десертното грозде? - Agri.bg
Лозарство

22.08.2020

Как се съхранява десертното грозде?

Благодарение на високия процент захари които съдържа, гроздето най-хранителният и вкусен плод в страните с умерен климат.

Сортове грозде за производство на бели вина - Agri.bg
Лозарство

12.08.2020

Сортове грозде за производство на бели вина

Бяло вино може да се получи от всички винени сортове грозде, чийто сок не е оцветен. Най-често се използват сортове с бяло и розово грозде.

Подготовка на лозите за засаждане - Agri.bg
Лозарство

10.08.2020

Подготовка на лозите за засаждане

Засаждането на лозите може да се извърши напролет или през есента. Наблюденията у нас показват, че засаждането на лозите през есента дава много добри резултати - висок процент на прихващане и силен растеж на лозите през първата година.

Сортове грозде за производство на червени вина - Agri.bg
Лозарство

07.08.2020

Сортове грозде за производство на червени вина

Гъмза е местен, много родовит и с високи качества винен сорт грозде. Има обаче сериозен недостатък - зърната му лесно се пукат и се нападат силно от сиво гниене.

Мискет русенски е един от най-добрите ранозреещи десертни сортове с черно грозде - Agri.bg
Лозарство

21.07.2020

Мискет русенски е един от най-добрите ранозреещи десертни сортове с черно грозде

Сортът Мискет русенски е получен от кръстосването на сортовете Мискет хамбургски и Кардинал. Листът е средно голям, дълбоко нарязан, петделен, мрежестонабръчкан, отдолу слабо четинест.

Формировка Гюйо при лозите - Agri.bg
Лозарство

26.02.2020

Формировка Гюйо при лозите

Формиране и рязане на лозите тип Гюйо. Предимства и недостатъци. Поддръжка на формировката.

Какво трябва да знаем за резитбата на лозето? - Agri.bg
Лозарство

12.02.2020

Какво трябва да знаем за резитбата на лозето?

Резитбата е ежегодно, частично или пълно премахване на едногодишните пръчки, а при силни повреди от измръзване и болести - и други многогодишни органи на лозата

Изресяване при лозата и мерки за борба с него - Agri.bg
Лозарство

15.08.2019

Изресяване при лозата и мерки за борба с него

Пълното или частичното окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи в периода около цъфтежа се нарича изресяване. Когато окапят всички цветни пъпки, ресата изсъхва.

Армира - типичен десертен сорт грозде - Agri.bg
Лозарство

12.07.2019

Армира - типичен десертен сорт грозде

Сортът Армира е получен чрез кръстосването на сортовете Мискет пловдивски и Суперран Болгар. Разпространен е на малки площи в района на Пловдив и в опитните станции по сортоизпитване.

Лозарство. Съвети при избор и употреба на препарати за растителна защита - Agri.bg
Лозарство

11.07.2019

Лозарство. Съвети при избор и употреба на препарати за растителна защита

Изпреварвайте времето. При риск от дъжд, не чакайте "да минат" дните от последното пръскане

Икономически важни болести по лозата - Agri.bg
Лозарство

10.07.2019

Икономически важни болести по лозата

При наличие на влага съществува риск от развитие на екскориозата - проявява се във вид на избледнели участъци, малки черни точки и др.

От какво се нуждаят младите лозички - Agri.bg
Лозарство

08.06.2019

От какво се нуждаят младите лозички

За да е хубаво и вкусно гроздето, не е достатъчно само внимателно да изберем сорта и мястото на засаждане. След като правилно сме засадили растенията, необходимо е да им осигурим подходящи условия за развитие