Субсидиите за земеделските стопанства и за фермерите, занимаващи се с животновъдство в САЩ скочиха през 2020 г., пише greenqueen.com.hk.

Ще бъде ли спряна ваксинацията срещу Заразен нодуларен дерматит?

Описвайки засегнатия от COVID-19 период като „избухваща година“ за сектора, Земеделският съюз за справедливост в селското стопанство (APA) призовава американските долари да бъдат изразходвани по-добре, като допринесат за ускоряване на така необходимия преход към климатично благоприятно производство на храни.

Разтърсени от търговските войни и пандемията от коронавирус, броят на възможните субсидии в САЩ се е удвоила на годишна база от 20 милиарда на повече от 50 милиарда през 2020 г., според последните данни, публикувани от Земеделско бъдеще за Америка (AFA). 

„Животновъдите получиха най-много субсидии и спасителни мерки. За сметка на това тяхното производство отделя големи парникови газове, изисква се много земя и осигуряват само малка част от нашите хранителни нужди“, пише APA в доклада си. Емисиите на метан в САЩ от животновъдството са почти равни на отпечатъка на националната индустрия за природен газ. 

Източник: APA

Оказва се, че животновъдните ферми са получили 60% от общите субсидии за сектор “Селско стопанство” в САЩ, заделени за 2020 г.

„Ако субсидиите бяха разпределени въз основа на относителни размери на пазара, производителите на гъби трябваше да получат осем пъти повече или, обратно, свиневъдите трябваше да получат осем пъти по-малко“, обясняват от APA. 

Производителите на млечни продукти, от друга страна, са получили 3,5 милиарда щатски долара през 2020 г. чрез директни плащания, субсидии и спасителни мерки от USDA. Докато производителите на мляко на растителна основа и доставчици на култури като овес са получили 44 милиона щатски долара. Това се равнява на около 80 щатски долара за млекопроизводители за всеки 1 долар, който са получили производителите на овес.