Субсидиите по Националната пчеларска програма (НПП) 2014-2016 г. може да бъдат редуцирани до около 50%, предупреждават от браншовите организации. „В зависимост от броя пчелари, които ще подадат заявления, както и от броя на кошерите, които те притежават, сумата от бюджета ще се редуцира, тоест ще се разпредели между всички одобрени пчелари. Това означава, че е напълно възможно в крайна сметка субсидията да е по-малка от досегашната“, заяви специално за Фермер.БГ  инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

Досега работна група е определяла размера на субсидиите, в новия период на действие на Националната програма по пчеларство (НПП) 2014-2016 г. Досега субсидията е варирала между 80-90%, сега очакванията са, че субсидията по мерките от Програмата може да бъде редуцирана до около 50%. Причината е, че според новите условия за прием на заявления за участие в НПП 2014-2016 г. субсидии ще има за всички пчелари, които са подали заявленията си в определения 10-дневен срок и отговарят на изискванията за подпомагане по отделните мерки.

 

„По този начин повече пчелари ще имат възможност да се възползват от Програмата, но критериите за одобрение на кандидатсващите за подпомагане са завишени“, допълни Михайлов. По регламента на Програмата, одобрен за субсидиране пчелар трябва да изпълни проекта си и след това ще му бъде възстановен процент от вложените средства. Предвид на очаквания по-голям брой одобрени заявления се очаква и процентът на субсидията да е по-малък.

 

Националната програма по пчеларство 2014-2016 г. е с по-малък общ бюджет от предходната. „С над 2 млн. лв. е по-малко бюджетът на Националната програма по пчеларство за новия 3-годишен период. Но намаление има на европейско ниво за всички програми за агросектора. Досега общият бюджет на НПП е бил около 7 млн. лв., за новия програмен период е близо 5 млн. лв.“, обобщава инж. Михайлов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!