Съществува ли опасност добрите намерения за опазване на околната среда да орежат реалната подкрепа за земеделските стопани в Европа, чрез пренасочване на средства към зелени мерки? 

Субсидиите от ОСП: Една или две години ще бъде преходният период?

Тревогите са свързани с предложението на Европейската комисия (ЕК) значителен процент - 40% от бюджета на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2021-2027 г., да бъде насочен към действия в областта на климата. Това е част от проекта за Европейски зелен пакт „От фермата до трапезата“, за който беше съобщено, че предстои да бъде представен на 20 май.

Основната цел на Пакта е да се гарантира, че „европейците получават устойчиви храни на достъпни цени“. Освен това зеленият пакт ще се бори с изменението на климата и за опазване на околната среда, ще подкрепя разширяването на биологичното земеделие и опазването на биологичното разнообразие.

В същото време икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавируса COVID-19, се добави към другите нерешени въпроси в европейското селско стопанство. Сред проблемите се нареждат определянето на бюджета на ОСП за периода 2021-2027 г. и връзка на ОСП със Зелената сделка – новите изисквания за опазването на околната среда и климата от икономическите отрасли.

В разгара на кризата с коронавируса членове на Европейския парламент (ЕП) изразиха безпокойство, че сега не е моментът за отправяне на нови искания към селското стопанство.

Независимо от това зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс заяви пред членовете на Комисията по земеделие в ЕП на 7 май, че изпълнителната власт на ЕС няма намерение да забавя приемането на Стратегията „От фермата до трапезата“, планирано за 20 май, отбеляза новият бюлетин на аграрното министерство за ОСП.

„Предстоящата стратегия „От фермата до трапезата“ ще признае, че е направено много от много земеделски стопани. Преходът към устойчиво развитие не е заплаха за земеделските стопани, а огромна възможност за тях“, смята Тимерманс. 

Според него сега има нужда да се разгледа ОСП във връзка със Зелената сделка. Той подчерта също, че директното подпомагане трябва да бъде насочено към земеделските стопани, а не към големите собственици на земи.

Франс Тимерманс: „По време на пандемията от COVID-19 устойчивото земеделие е по необходимо от всякога.“

Депутатите от Комисията напомниха, че секторът се нуждае от повече подкрепа, а това означава по-голям бюджет. Зам.-председателят на ЕК заяви, че според него индустрията е била засегната по много разнороден начин, като някои сектори дори се справят по-добре от преди. Франс Тимерманс отбеляза, че здравната криза тече паралелно със сериозна икономическа криза. През тази година икономиката на ЕС ще се свие със 7,5%. 

"Вирусът не дискриминира, но ефектите на вируса варират", добави той. Държавите членки обаче са взаимозависими и динамиката на възстановяването на всяка от тях ще бъде повлияна от другите. 

Франс Тимерманс призова за нов тип икономика, а не за възпроизвеждане на стари, неустойчиви модели. Той подчерта, че протичащата в момента климатична криза ще доведе до преоценка на много неща от гражданите

Хората свикнаха всичко да е много евтино, що се отнася до храната, но все пак имат готовност да платят малко повече за по-добра храна, въпреки че тази промяна сред потребителите ще зависи от икономиката, смята Франс Тимерманс.

Европейската храна трябва да остане безопасна, питателна и с високо качество. Тя трябва да бъде произведена с минимално въздействие върху природата, предвижда стратегията „От фермата до трапезата“.

Оптимистичните очаквания са Зеленият пакт да гарантира, че преходът ще бъде справедлив за всички работещи в селскостопанския сектор в Европа. Заедно с това ще трябва да се намали значително зависимостта и риска от химическите пестициди, торовете и антибиотиците, както и тяхното използване. Ще се подкрепя разработването на новаторски техники за селско стопанство, които защитават реколтата от вредители и болести.

„От фермата до трапезата“ ще помогне също за борба с измамите с храни, а вносните продукти от трети държави ще трябва да отговарят на екологичните стандарти на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.