Зимното изхранване и издръжката на животните ще бъде много по-скъпа тази година, прогнозират животновъди в Северозападна България.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

„Най-малкото поне 2 пъти по-скъпо ще ми бъде тази година. Ако миналата и по-миналата една най-обикновена 15-килограмова бала слама беше лев – лев и 20, сега е най-малко 2.50. Балите с царевичак преди бяха най-много 2, а сега са над 3 лева. За царевицата не искам и да коментирам. Намерих я на късмет на 45 стотинки килограма, а сега гледам на места я предлагат по 60. Не знам как ще я бъде тая зима”, коментира стопанинът Димитър Иванов, който има своя малка ферма.

Сметката обаче трудно му излиза като се замисли за цената, на която му предлагат да купят неговата продукция.

„Минават тук едни търговци от години и онзи ден ми предлагат 3.50 лева за килограм живо тегло теле. То и миналата, и по-миналата година ги изкупуваха по толкова, ама сега като смятам фуража, някак не ми се струва много честно и реално това. На магазина телешкото е поне 10 лева. Какво му правят за 6.50 търговците? Не хранят, не ринат, не поят, ама пак вземат повече от мен”, споделя Димитър.

Зимата ще е трудна за повечето стопани в Северозапада, защото винаги в тази част на страната стопанствата за отглеждане на животни са били сравнително малки и разпокъсани.