Биопроизводството на зеленчуци все по-сериозно набира скорост, защото продукцията е все по-търсена и по-скъпа на пазара.

Фермер: No-till технологията повиши добивите ми в зеленчуковото стопанството

Този вид стопанска дейност обикновено избират хора, които не разполагат с големи терени земеделска земя, но искат да се занимават със зеленчукопроизводство. 

“Точно такава ми беше идеята в началото – да осмисля съществуването на малко парче наследствена земя. Сега виждам все повече смисъл в това да отглеждам биозеленчуци, обяснява стопанинът Кирил Кирков, който произвежда екологично чисти домати.

Той засега не разширява бизнеса си с други зеленчуци, защото вече е натрупал достатъчно опит с доматите.

“Като новак дори не можех да избера какви сортове да засея и дори буквално експериментирах. Сега обяснявам на всеки, който сподели с мен, че има намерение да се занимава с екопроизводство, че най-резултатно е отглеждането на ранни сортове. Искат и по-малко торене, и по-малко поливане, а и обикновено са по-устойчиви“, разказва Кирил.

Сега се подготвя  за разсада, който трябва да посее около 25 януари, защото е убеден, че колкото по-рано посади растенията, толкова по-здрави и устойчиви ще бъдат те.

Първо обаче ще напръска пръстта с домашно приготвен от него самия ябълков оцет, защото това по думите му е натурален пестицид, който може да бъде от голяма полза за борбата с вредителите. Складирал е и дървесна пепел, с която ще посипе парника, защото така ще внесе в пръстта калий, фосфор и полезни за бъдещите растения минерали. Отвара от лук и чесън пък ще ползва в борбата с листните въшки, които се въдят лесно при парниковите условия на топло и влажно.