Застудяването е знак, че трябва да се спре извеждането на бременните овце на паша. Ненапразно народът ни е цанил пастири от Гергьовден до Димитровден.

Ново 20: Фермери твърдят, че ветеринари ги съветват да се отказват от чл. 137

„Ползвах топлото време до сега да извеждам животните и след Димитровден. Просто есента беше мека. Нямаше валежи, отрицателни температури и слани. Сега обаче прибрах животните в обора и ще ги пускам по час на ден навън, но не за да пасат, а просто да се разтъпчат“, разказва стопанинът Димитър Иванов.

Той има стадо от 60 овце и се грижи за тях сам.

„В никакъв случай не трябва да се допуска особено бременните овце да пасат осланена и дори студена трева, защото това е опасно както за тях, така и за приплода. Може да получат стомашно разстройство или, не дай Боже, да абортират“, обяснява Димитър.

Според него моментът е важен за всеки стопанин, за да може да се осигури нормална агнилна кампания.

„Има си няколко важни неща, които се старая да спазвам всяка година. Храня майките с ливадно сено и задължително давам зоб. Почиствам и дезинфекцирам помещенията поне 1-2 седмици преди началото на агнилната кампания, защото започне ли тя, няма как това да стане. Мажа стените, тавана и пода с прясно гасена вар. Уплътнявам вратата и прозорците отвън, защото на агънцата задължително трябва да им е топло в първите дни. Имам проблем с електрозахранването в едно от помещенията и за там си купих голям  LED фенер, защото трябва да мога да реагирам по всяко време на денонощието. Агънцата трябва да имат и моята грижа освен естествената майчинска“, разказва стопанинът.

Най-важното все пак е да се следи поведението на животните в този момент. Най-малка промяна в апетита или походката на бъдещата майка е сигурен знак, че е налице здравословен проблем и в такъв момент е препоръчително да се потърси консултация с ветеринарен лекар.