Върху цялата 2020 г. тегне сянката на 2019 г., твърди стопанинът Веселин Петров. Неговите проблеми започнали, когато в края на месец юли миналата година му се налага да изколи всичките си животни заради Африканската чума по свинете (АЧС).

Промени в закона разрешават забранени средства за лов

„Последните прасета се наложи да умъртвим в първия ден на Богородичния пост. Като истинско Божие наказание, още преди да сме прибрали месото, удари унищожителна градушка. За мен беше ясно – разсърдихме небето, но тогава още не проумявах колко още ще понесем”, разказва той.

ачс

ачс

От тогава до днес боксовете в стопанството му са празни. Ту събира сили и решава, че ще започне отново, ту отчаянието надделява и се отказва. Не, че не е опитвал да възстанови щетите по друг начин. Напротив! Ориентирал целия си работен потенциал към отглеждането на оранжерийни зеленчуци. Тази година те задържали високи цени по-дълго време и това се отразило добре на производството му. Потръгнало, но човекът още страда, когато мине покрай празните боксове.

„Ето, вижте, паяжина са хванали. Нямам сили поне да почистя”, оплаква се Веселин.

ачс

ачс

Според него ще бъдат нужни поне 2-3 години, в които усилено да работи, за да може да компенсира загубите, които му е нанесла чумата.

„Може да се заразя с коронавирус, но може и да ме подмине. И за него няма ваксина, както и за АСЧ. Това, което преживях през 2019 г. обаче и още преживявам, за мен е с повече от едногодишна давност и не ми дава мира. От тогава ми е страшно”, твърди Веселин.

ачс

Затова не иска да прави равносметка за изминаващата 2020 г. Ясно е, че ще продължи да се занимава с отглеждането на оранжерийни зеленчуци, но и се надява някой ден да си върне загубените животни в своето стопанство.